Home > Kunst en Cultuur > Een museum vol jonge mensen

Een museum vol jonge mensen

Samen met onze jongste zonen bezochten we onlangs BFF #11 in Bonnefanten. Voorafgaand was er natuurlijk weerstand onder de pubers: „Moet dit op vrijdagavond? Sinds wanneer is het museum trouwens ’s avonds open? Al tien maanden lang en toch ben ik nog nooit eerder een kijkje gaan nemen„. Zin of geen zin: vanavond zouden wij gaan ontdekken wat Bonnefanten First Fridays inhoudt.

Elke eerste vrijdag van de maand nodigt Bonnefanten verenigingen, clubs en subculturen uit om het museum over te nemen en naar eigen voorkeur een avond in te richten. Deze avond waren lhbti-organisatie COC Limburg en Studium Generale aan de beurt. Als thema kozen zij gender. Er waren workshops, talks, optredens en speedtours en dat allemaal gratis, evenals de museumentree.

De avond begon met een rij voor de deur. Ook ik heb een hekel aan rijen, bij de trein of een pinapparaat. Maar een rij voor een museum is goed nieuws: hier is iets gaande! En dan de mensen in de rij. Naast een aantal grijze kunstminnaars zoals ik, vooral veel jonge twintigers. In groepjes stroomden ze binnen, velen Engelstalig, op zoek naar een verrassende avond. We werden meteen wakker geschud door een ‘demonstrerende’ menigte, die zich luidruchtig en bont gekleed liet horen over gender, activisme en vrouwenrechten. Actuele maatschappelijke thema’s die aansluiten bij de huidige tentoonstelling I am a Ghost in my Own House van Melati Suryodarmo.

Deze kunstenaar richt zich op concepten als thuis, spiritualiteit, familie en persoonlijke geschiedenis en verweeft die met socio-politieke, activistische en vooral feministische ideeën. Deels als gevolg van politieke en genderdiscriminatie is haar werk lang over het hoofd gezien. Melati Suryodarmo onderscheidt zich vooral met haar indringende performances. Op verschillende plekken in het museum was haar voorstelling Sweet Dreams Sweet te zien. In het wit geklede en gesluierde vrouwen bewogen zich in slowmotion door de museumzaal. Hun traagheid veranderde tijd en ruimte en dwong de bezoekers de haast van de werk- en studieweek van zich af te schudden.

We volgden een speedtour langs de collectie en gaven ons over aan een workshop over gender en geluid. Zittend in een kring op kussentjes dachten we na of hakken-geklik en sieraden-gerammel mannelijke of vrouwelijke associaties oproepen en of dat altijd zo geweest is. De pubers hadden helaas geen rust voor een talk van Studium Generale. Er moest gedronken worden en ook dat hoort natuurlijk bij BFF. Langzaam stroomde het museum café leeg richting de stad. Ik stelde mij voor hoe de bargesprekken die avond een andere wending zouden nemen. Misschien waren de kunstwerken geen onderwerp van gesprek, maar wel het thema van de avond. Missie geslaagd zou ik zeggen. Volgende maand sta ik weer in de rij, met of zonder pubers. Niet om de schatkamers te bezoeken, maar om te ervaren dat Bonnefanten ook een plek voor bezinning, verwondering en verbazing is. Allemaal emoties die dit museum een extra waarde geven.

Bonnefanten First Fridays #12
Vrijdag 4 november 20.00-23.00 uur

show auteur

Auteur: Manon A. Berns

Levenslang kunst en cultuur liefhebber

Manon A. Berns

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.