Home > Kunst en Cultuur > Uit het Prestige Trendboek: Esthetiek in de kunst

Uit het Prestige Trendboek: Esthetiek in de kunst

Een belangrijke trend in de kunstbeleving van vandaag is het terugkerend belang van esthetiek en vakkundigheid in de hedendaagse kunst. Niet dat de conceptuele kunst en het minimalisme als kunstvorm hebben afgedaan. Maar er is toch een groeiende belangstelling voor de technische en esthetische waarden van een kunstwerk. De kunst voor de kunst, is weer helemaal terug.

Zo brengt Torp in zijn schilderkunst een hulde aan het olieverfschilderij. Een beeldend medium dat als geen ander in staat is een directe emotie te vereeuwigen. Een medium dat een totale vrijheid propageert (“Er bestaan geen regels in de schilderkunst” dixit Francisco Goya). Recente reeksen van Torp onderschrijven duidelijk deze stelling.

Parlons du Temps
In de reeks ‘Parlons du Temps’ laat Quinten Torp zich inspireren door werken van oude meesters. Details van schilderijen van de gebroeders Van Eyck, Francisco Goya, Gustave Courbet, Caspar David Friedrich … vormen het vertrekpunt van deze schilderijenreeks. Hij gebruikt de details als uitgangspunt om een zelfstandig werk te maken waarbij het toeval in het creatieproces een belangrijke rol speelt.

Frammento dell’Acqua del Giorno
Hier grijpt Quinten Torp terug naar het concept van ‘Het klein Verzet’ waarbij de fiets een belangrijk onderdeel vormt in het creatieproces. Al fietsend door het landschap maakt hij kleine aquarelletjes in een schetsboekje. Deze aquarellen, of details hiervan, dienen later in het atelier als basis voor de olieverfschilderijen. Ze worden uitvergroot op het canvas waardoor er een zekere abstrahering ontstaat van het oorspronkelijk beeld.

Le Mal des Fleurs
In zijn meest recente reeks schilderijen liggen details van stillevens (nature morte) van bloemboeketten van oude meesters aan de basis. De titel Le Mal des Fleurs refereert aan de Franse uitdrukking Le mal du Pays, wat zoveel betekent als heimwee. In al zijn werken zoekt Quinten Torp het kantelpunt tussen figuratie en abstractie. Wanneer wordt verf beeld of wanneer blijft verf verf? Hij daagt de kijker uit om mee te gaan in zijn verhaal, maar geeft hem geen vlakke, geasfalteerde weg. Kijken naar werken van Quinten Torp is meer een ‘offroad-ervaring’.

 

Quinten Torp
quintentorp.be
0473 55 20 22

__________________________________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu