Home > Business > Tentoonstelling De Gladiatoren

Tentoonstelling De Gladiatoren

Tentoonstelling De Gladiatoren

Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren organiseert van 24 oktober 2015 tot en met 3 april 2016 de tentoonstelling ‘Gladiatoren – Helden van het Colosseum’. Deze tentoonstelling is een realisatie van het Gallo-Romeins Museum, samen met het Colosseum van Rome, Contemporanea Progetti en Expona. Het is de eerste keer dat dr. Rossella Rea van het Colosseum haar medewerking verleent aan een groots opgezette tentoonstelling die in het buitenland zal toeren. Na het succes van Sagalassos, de Etrusken en de Vikingen, verwacht Igor Philtjens, gedeputeerde van Toerisme en Cultuur en verantwoordelijke voor het museum, opnieuw een stormloop van bezoekers voor deze unieke reizende tentoonstelling die start in Tongeren, nadien te zien is in Denemarken en in het najaar naar Nederland komt. 47 musea leenden 200 monumentale topobjecten uit. Ook Centre Céramique en het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten, beide uit Maastricht staken een handje toe.

Gedeputeerde Igor Philtjens: “Gladiatoren waren voor de Romeinen wat profvoetballers en topwielrenners zijn voor ons. En de sfeer rond de gladiatorenspelen kan je vergelijken met de sfeer rond de Champions League, het WK voetbal of de Tour de France. Een hoogtepunt waar tienduizenden Romeinen ongelooflijk naar toe leefden.  We waren dan ook onmiddellijk enthousiast toen wij benaderd werden om samen met dr. Rossella Rea van het Colosseum een grote tentoonstelling over gladiatoren op te zetten.”

Carmen Willems, directeur van het Gallo-Romeins Museum: “Expona, een tentoonstellingsmaker uit Italië, heeft ons gecontacteerd. Ze volgden onze activiteiten al enige tijd. Ze zochten voor dit project een geschikte partner om een boeiend wetenschappelijk verhaal te vertalen in een tentoonstelling voor een groot en gediversifieerd publiek. Zo een tentoonstelling maken is een complex proces. Tal van factoren moeten goed op elkaar inspelen. Maar als je al kan starten met de medewerking van dr. Rossella Rea, de grootste autoriteit in haar vakgebied,  die niet alleen alle kennis in huis heeft, maar ook de deuren open krijgt van de Italiaanse musea met topcollecties, dan neem je natuurlijk een vliegende start. Die uitdaging gingen we dan ook graag aan!”

Gedeputeerde Igor Philtjens is er dan ook van overtuigd dat het Gallo-Romeins Museum met deze tentoonstelling nog meer op de internationale kaart zal komen te staan: “De tentoonstelling wordt in primeur in Tongeren opgebouwd en reist daarna verder naar Denemarken en Nederland. De expertise die het Gallo-Romeins Museum heeft opgebouwd op het vlak van publiekswerking wordt zo in Europa verspreid. We merken steeds meer internationale belangstelling om een samenwerkingsverbanden met ons op te zetten. De Europese titel die het museum won, is daar niet vreemd aan. Het Gallo-Romeins Museum speelt zonder twijfel zelf ook mee op Champions League niveau.”

Wat de bezoeker mag verwachten van deze tentoonstelling? Carmen Willems: “Er worden niet alleen schitterende topstukken getoond waar boeiende verhalen over worden verteld. Die informatie wordt overigens gelaagd gebracht in tekstpanelen, een audioguide en voor de kinderen in een fantastisch luisterspel.” Igor Philtjens: “Zoals steeds hechten we veel belang aan het ‘kidsproof’ aspect van een tentoonstelling. Een belevenisvol avontuur voor jong en oud. Verder zijn er veel video’s, interactives, levensechte figuren, installaties en dat alles in een intrigerend decor.”

Carmen Willems: “We eindigen met een sterke apotheose. In een verrassende installatie ‘ARENAmotion’ komen figuren en dieren in mozaïekvloeren en graffiti tot leven. De bezoeker wordt opgeslorpt door de bewegende beelden. Zo ging het er ook aan toen bij de Romeinen. Gladiatoren waren alom aanwezig, niet enkel in de arena maar ook erbuiten. “

‘Gladiatoren – Helden van het Colosseum’ is een tentoonstelling die niemand mag missen!”  (foto’s GRM)   


Meer info:

Gallo-Romeins Museum
Kielenstraat 15, 3700 Tongeren
België
Tel.: +32 12 67 03 30
E-mail: grm@limburg.be
www.galloromeinsmuseum.be

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu