Home > Kunst en Cultuur > Frank Steijns viert 25-jarig jubileum als stadsbeiaardier Heerlen met concertreeks

Frank Steijns viert 25-jarig jubileum als stadsbeiaardier Heerlen met concertreeks

Frank Steijns, een van de bekendste leden van het André Rieu Orkest, is 25 jaar stadsbeiaardier van Heerlen. Hij viert dat heuglijke feit deze maand met tien jubileumconcerten, concerten die in tegenstelling tot ontelbare andere voorstellingen, wél door kunnen gaan, zo lang de mensen netjes afstand houden. Burgemeester Emile Roemer is blij met het initiatief, net als deken Hans Bouman en theaterdirecteur Bas Schoonderwoerd, zo laat de organisatie weten.

Het jubileum van de stadsbeiaardier trekt naar verwachting mensen uit heel Zuid-Limburg in augustus naar Heerlen. De Romaanse Sint Pancratiuskerk in het centrum herbergt een van de mooiste en modernste carillons van Nederland. De bevolking van Heerlen schonk het 49 klokken tellende instrument op 2 augustus 1964 aan de stad, samen met de directie van de Staatsmijnen.

De eerste beiaardier, Harry Lückers, werd vijf jaar later opgevolgd door Mathieu Steijns, in die tijd eveneens leraar aan de Heerlense muziekschool. Hij droeg het stokje precies 25 jaar geleden over aan zijn zoon Frank Steijns.

Frank Steijns (violist en arrangeur bij het André Rieu Orchestra) bespeelt het carillon ook in Maastricht en Weert. Tijdens de concertreizen van André Rieu’s neemt hij vaak zijn mobiele carillon mee. Steijns geldt daarmee als de vaakst spelende beiaardier ter wereld.

Het publiek kan veilig beluisteren vanaf de terrassen van de horecazaken. Staand luisteren op de Bongerd, het Pancratiusplein en het Wilhelminaplein – de drie pleinen in de buurt – is ook een optie. De anderhalve meter afstandsnorm is hier gemakkelijk te waarborgen.

Eén van de gasten van Frank Steijns is de jongste carillonspeler ter wereld, de Belgische Elien Van den Broeck. Elien is Belgisch kampioene karate. Ze begon met carillonspelen op haar 9de en is nu – zeven jaar later – al de vaste bespeler van het carillon van de Abdij van Postel (België), dat sinds de 12e eeuw de pleisterplaats is van de norbertijnen.

Frank nodigt daarnaast één van Nederlands grootste viooltalenten uit, Enzo Kok (winnaar van het Prinses Christina Concours), naast diverse andere gasten. Beethoven komt langs (in het kader van het Beethoven-jaar naar aanleiding van diens 250e geboortedag), net Bach.

Deze concerten – kijk hier voor een overzicht www.HeerlenMIJNstad.nl – zijn mede mogelijk dankzij de steun van Parkstad Limburg Theaters, Provincie Limburg, de Gemeente Heerlen en diverse andere sponsors.

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu