Home > Auto's > Chapeau Business 11-06

Chapeau Business 11-06

Connect Limburg lanceerde onlangs hun nieuwe platform www.limburgcrossborders.com/nl

Op dit platform stellen ze o.a. al hun unique crossborder partners in Limburg voor. In samenwerking met Connect Limburg en Aviso Communications produceerde Chapeau al de video’s waarin deze partners zich voorstellen.

De komende weken zullen we in onze rubriek Chapeau Business telkens een partner voorstellen, deze week is dat: DSM.

 

 

DSM is actief in Life Sciences en Material Sciences, ontwikkelt nieuwe technologieën en maakt innovatieve producten die het leven beter maken, voor huidige en toekomstige generaties. “Dat doen we op het gebied van gezondheid, voeding en materialen”, licht Ellen Oerlemans, manager Public Affairs bij DSM Nederland Corporate Affairs, toe.

Op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen is in november 2014 het DSM Materialen Centrum, een centrum voor onderzoek naar en ontwikkeling van hoogwaardige materialen geopend. Dit is het grootste materialen centrum van DSM wereldwijd.

Een voorbeeld van een recente innovatie: We verspillen bijna een derde van ons voedsel wereldwijd. Het slim verpakken van voedsel helpt om voedsel langer vers te houden en dus minder snel weg te gooien. Met Arnitel® heeft DSM Engineering Plastics een ademende verpakking ontwikkeld die de mix van vocht, zuurstof en CO2 van bijvoorbeeld sla al in de verpakking reguleert. Daardoor komt de verpakte sla in een soort slaapstand en blijft de groente door de slimme verpakking veel langer goed.  

“In Heerlen produceren wij Dyneema®, de sterkste vezel ter wereld™,  die wordt gebruikt in vele innovatieve toepassingen in bijvoorbeeld snijbestendige handschoenen,  scheepskabels  en kogelwerende vesten.  

Duurzaamheid betekent bij DSM het gelijktijdig nastreven van economische vooruitgang, kwaliteit van de omgeving en sociale verantwoordelijkheid. Anders gezegd: wij streven gelijktijdig waarde na in zowel People, Planet als Profit.”


Bij DSM streven we er dus naar om duurzame producten en oplossingen te ontwikkelen”, vervolgt Ellen haar verhaal. “We maken nieuwe materialen en toepassingen die beter voor het milieu zijn dan de producten die ze vervangen.

Nieuwe toepassingen dragen bij aan een duurzamere wereld. Zo verlagen we het gewicht en daarmee de uitstoot van auto’s door staal in auto’s te vervangen door onze nieuwe hoogwaardige kunststoffen.”

 Limburg

DSM ontstond al in 1902, opgericht door de Nederlandse overheid als staatsmijnbouwbedrijf. Via de productie van (bulk) chemicaliën is het bedrijf in ruim een eeuw 4 keer getransformeerd naar wat het nu is; een wereldspeler op het gebied van Life Sciences en Materials Sciences die actief is op het gebied van gezondheid, voeding en materialen. DSM is daarmee gegroeid van een bedrijf, actief in Limburg en Nederland, naar een multinational met activiteiten op alle continenten. Ellen; “Onze wortels liggen hier, we hebben een sterke band met en voelen ons verantwoordelijk voor de regio Limburg. Ons nieuwe materialencentrum hebben we bewust in Limburg gevestigd, omdat de kennis en kunde die hier is opgebouwd van onschatbare waarde is voor DSM wereldwijd. Die willen we hier houden en verder uitbouwen en ontwikkelen.”

Wereldburgers

DSM telt wereldwijd ongeveer 21.350 medewerkers, waarvan ongeveer 2.500 in Zuid-Limburg. Bij DSM werken medewerkers uit de hele wereld. Volgens Ellen zijn alleen al in het materialencentrum 20 nationaliteiten vertegenwoordigd. “Academici van over de hele wereld komen naar Limburg. Ze komen hier naartoe omdat ze onder meer bij DSM kunnen voortbouwen en de kennis kunnen toepassen waarop ze elders gepromoveerd zijn. Wat het extra aantrekkelijk maakt voor deze wereldburgers is dat ze zich heel snel thuis voelen in Limburg, omdat wij hier bekend zijn met andere talen en culturen. Limburgers omarmen de verschillen en laten zien dat buitenlanders hier welkom zijn. Dat maakt het dat buitenlandse medewerkers zich hier graag willen vestigen met hun gezin en actief onderdeel van de samenleving willen zijn.”

Samenwerken over de grens

Nederland is een goede basis voor DSM. Ellen legt uit: “In ons vakgebied móét je wereldwijd opereren en over de grens kijken om samen te werken. Doordat we gevestigd zijn in Limburg is dat voor ons erg makkelijk. We kunnen snel schakelen met onze relaties en kennisinstellingen in Duitsland en België, zoals de Universiteiten in Aken , Luik en Leuven. Ook zakelijk zitten we goed, met onze producten en materialen zijn we zijn een grote, innovatieve speler in bijvoorbeeld de automotive branche. En waar zitten de grootste automobielbedrijven in Europa? Juist, net over de grens, in Duitsland!”

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.