Home > Culinair > Historische fietstocht

Historische fietstocht

Op zondag 3 juli komt voor de eerste keer de beroemde Eroica-wielertocht naar Limburg. Het evenement dat in Toscane is ontstaan op de beruchte Strade Bianche (onverharde wegen) kenmerkt zich als een modeshow op de fiets. Er kan alleen worden gestart met fietsen die ouder zijn dan dertig jaar, terwijl de kilometers in retro-kleding dienen te worden afgelegd.

Eroica is hét evenement in de wereld op het gebied van wielerhistorie en nostalgie. Het belangrijkste onderdeel van Eroica is de over drie afstanden (50 km, 100 km en 160 km) verdeelde sportieve wielertoertocht, deels over onverharde wegen, waarbij de deelnemers alleen gebruik mogen maken van retro racefietsen, kleding en accessoires van minimaal 30 jaar oud.

Nadat in 1997 de eerste editie van Eroica plaatsvond in Toscane is het Eroica-concept de afgelopen jaren met veel succes uitgerold over de hele wereld. Inmiddels vinden er ieder jaar edities plaats in onder andere Italië, Spanje, Engeland, Californië, Japan en Zuid-Afrika. Valkenburg kent de Limburgse primeur. ,,Het mooie aan Valkenburg is dat hier de strijd tussen Fausto Coppi en Gino Bartali tot een kookpunt kwam tijdens het WK in 1948 op de Cauberg. Voor ons Italianen zijn beide vedetten de toonbeelden van onze wielerhistorie”, zo verklaart de Toscaanse organisator.

Daarnaast worden ook enkele bijzondere locaties en route aangedaan. Locaties waar fietsers normaal gesproken niet kunnen komen of waar eigenaren geen toestemming voor geven om door te rijden. Onderweg beleven de deelnemers nostalgische ravitailleringen (bevoorrading) bij oude boeren hoven en kastelen. Tijdens deze rustpauzes wordt namelijk een link gelegd naar het bourgondische leven in Limburg. Streekproducten en lokale drankjes vervangen de sportrepen en sportdrank. Dit zal voor menig deelnemer tot een verrassing leiden en een glimlach op het gezicht toveren.

Tijdens Eroica wordt geen tijdregistratie bijgehouden. Het beleven en genieten van de mooie  landschappen in Limburg en de grensstreek staat tijdens het event centraal.

Eroica Limburg is een familie-evenement dat drie dagen (van vrijdag 1 juli tot en met zondag 3 juli) duurt. Het is niet alleen wielrennen wat de klok slaat. Ook cultuur, muziek, eten en drinken komen op de start en finishlocatie (Dersaborg park, Valkenburg), de rustplaatsen en op de routes uitgebreid aan bod.

Verrassende optredens van verschillende artiesten, bandjes en fanfares, heerlijke streekgerechten en lokale lekkernijen, alles komt voorbij tijdens het festival. Het spreekt voor zich dat diverse stands met retro kleding, oude fietsen en materiaal op het festivalterrein te zien zijn.

Daarnaast zijn ook veel oude wielerhelden aanwezig die samen met het publiek de heroïsche anekdotes van vroeger nog eens zullen ophalen. Uiteraard nemen zij hun historische fietsen en shirts mee waarin ze hebben gereden tijdens WK’s en in de grote rondes. Voor elke wielerliefhebber iets om van te smullen. 

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.