Home > FASHIONCLASH > Paula Reichert: een jaar later

Paula Reichert: een jaar later

Auteur: Paula Reichert

Paula Reichert, een uit Keulen afkomstige ex-studente aan de Maastricht Academy of Fine Arts, won vorig jaar met haar afstudeercollectie tijdens Fashionclash de Chapeau Talent Award. Eén jaar later schrijft ze over haar leven van toen tot nu. Is ze inmiddels al verder gekomen in haar carrière als modeontwerpster? 

Eigenlijk dacht ik dat de laatste weken van mijn studie de meest stressvolle zouden zijn. Al die druk en vragen zoals: krijg ik alles af? Neem ik de juiste beslissingen? Gaat de collectie zo lukken? Wat bleek: na de afstudeershow bij Fashionclash, waren het mijn eindtentoonstelling (Lichting 2015) en een interview met Vogue.nl, die de spanning verder opbouwden. Wat ik wilde gaan doen, wist ik vrij precies. Het is namelijk altijd al mijn droom geweest om te gaan werken voor een van de grote modehuizen. Maar zou mij dat ook gaan lukken? Was mijn afstudeercollectie sterk genoeg? Zou mijn sollicitatie opvallen ten opzichte van de rest? 

Na de zomervakantie begon ik direct met het bijwerken van mijn portfolio, met daarin het werk van de afgelopen vier jaar. De spanning hield aan. Want na het versturen van mijn sollicitaties begon het lange wachten. Wachten totdat iemand contact met me zou opnemen voor een stage. Het was een spannende tijd. Positief, maar ook negatief. Van tevoren liep mijn leven eigenlijk heel erg vanzelf, heel logisch. Basisschool, het gymnasium, mode-opleiding aan de MAFAD… Maar nu was ik voor het eerst overgeleverd aan het toeval.

Niettemin ging alles heel snel. Ik kreeg bericht van Balenciaga voor een stage. Binnen drie weken zou ik al starten. In Parijs nog wel! Ik was ontzettend blij, want dit betekende dat ik mocht meewerken aan de najaarscollectie 2016. Een collectie bovendien die de allereerste van de in Antwerpen geschoolde Demna Gvasalia (nieuwe artdirector) zou worden. Om te zien hoe een nieuwe creatieve leiding de stijl van het modemerk zou gaan beïnvloeden, was werkelijk spannend. 

Plotseling woonde ik in Parijs. Een levendige en inspirerende stad, vooral voor mij als modeliefhebber. De stad heeft zoveel verschillende gezichten en culturen. Langzaam maar zeker begon ik mij te realiseren dat ik hier wel wat langer zou willen blijven. Op persoonlijk vlak en op carrièregebied biedt deze stad enorm veel doorgroeimogelijkheden.

Niet veel later vond ik mijn vervolgstage. Bij Louis Vuitton nog wel. Ik had geluk: mijn stagebegeleider Céline (tijdens MAFAD studie), stapte over naar dit grote Parijse modehuis. En ik kon mee. Mijn wens om in Parijs te blijven werd werkelijkheid. Op dit moment geniet ik daar van een verlengde stage.

Uiteraard maak ik wel eens fouten, maar daar leer je van: heb je eenmaal een fout begaan, dan maak je hem nooit meer. In mijn team wil iedereen de beste zijn. Dat trekt het niveau omhoog. Ik geniet ervan: het zijn zulke aardige mensen. Bij Louis Vuitton werk ik nu onder Nicolas Ghesquière. Hij instrueert ons hoogstpersoonlijk over zijn nieuwe collecties. Ik werk nooit aan een hele jurk: steeds krijg ik een klein element van een creatie waar ik vervolgens uren zoet mee ben. Tot aan de laatste seconde werken we door. 

Alle voorbereidingen omtrent de Resort collectie 2017 presentatie kreeg ik mee. Ik was er zelfs bij in Rio de Janeiro. De locatie van de modeshow was indrukwekkend… Backstage hielp ik mee met de styling. Het is een onbeschrijfelijk bevoorrecht gevoel om aan zo’n groot project mee te mogen werken. Ik ben dan ook benieuwd wat de toekomst nog meer voor mij in petto heeft. 

Beeld: Branko Popoviç

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.