Home > Kunst en Cultuur > Maastrichtse lederwarenmaker Milan Palma over zijn merk en samenwerking met Maastricht Store

Maastrichtse lederwarenmaker Milan Palma over zijn merk en samenwerking met Maastricht Store

In het Dinghuis in Maastricht opende onlangs de Maastricht Store, de vernieuwde winkel van Maastricht Marketing met een breed assortiment unieke producten en cadeaus. Het grootste deel van die artikelen is gemaakt door Maastrichtse makers. Een van hen is ambachtsman Milan Palma, oprichter en eigenaar van het gelijknamige lederwarenmerk gevestigd in het Jekerkwartier.

Milan Palma werd zo’n vijftig jaar geleden geboren in het Gooi, in een artistiek gezin. Zijn vader als decorbouwer, zijn moeder kunstenares. Milan wist dan ook al op zeer jonge leeftijd dat hij iets creatiefs wilde doen. „Ik wilde uitvinder worden: ontwerpen, ontwikkelen en iets creëren. Van niets, iets maken. Ik vind nog steeds niks mooier dan dat!’’

Aan het begin van zijn carrière trok de bevlogen creatieveling naar de hoofdstad om zich in het vak van lithograaf eigen te maken en te beoefenen, om vervolgens terecht te komen bij een internationaal modemerk. „Ik begon als ‘fotochirurg’ (beeldbewerker, red.) en groeide al vrij snel door naar andere functies en afdelingen. Ik had alle kanten van het bedrijf gezien toen ik naar Maastricht werd uitgezonden om daar als hoofdontwerper de accessoire-lijn naar een hoger niveau te tillen. Daar kwam ik in contact met tassen en was in één klap verkocht.’’

Niet veel later besloot Milan zijn vaste baan in te wisselen voor vrijheid. De vrijheid om de wereld rond te reizen en om vervolgens ‘iets’ voor zichzelf te beginnen. Dat deed hij in Maastricht, want daar had hij niet alleen zijn liefde voor tassen ontdekt, hij was er inmiddels ook de liefde van zijn leven tegengekomen. „Aanvankelijk was het idee om de tassen zelf te ontwerpen en de productie uit te besteden, maar dat was financieel te riskant. Dus besloot ik het maar zelf te doen. Even spannend, want stikken kon ik niet. Ik kocht een naaimachine en ben gewoon begonnen.’’ Milan bleek een natuurtalent: na een paar testrondjes zette hij zijn eerste Milan Palma-tas in de verkoop, waarna er nog vele volgden.

Behalve tassen, maakt Milan in zijn Maastrichtse atelier een ruime diversiteit aan andere lederwaren. Paspoorthoesjes, etuis, laptophoezen, toilettassen en glazenhouders. Je herkent zijn producten aan de super strakke stiklijn, chique uitstraling met een rauw randje en het gebruik van gelooid leder en echt koper.

Over een samenwerking met de Maastricht Store hoefde Milan niet lang na te denken, maar als hij het deed, moesten de producten die hij er verkocht wel heel uniek zijn. Zo vind je in het Dinghuis in Maastricht louter Milan Palma-accessoires die mee kunnen op reis, allemaal gebrandstempeld met woorden in het Maastrichtse dialect of typerende Maastrichtse beeldmerken.

Benieuwd naar de producten? Bezoek de Maastricht Store of kijk op www.maastrichtstore.com.

Milan aan het werk zien? Hij nodigt je graag uit bij studio note, het atelier dat hij met zijn partner Lena Berens deelt in het Jekerkwartier.

hide auteur

Auteur: Demy Janssen

Levensgenieter met een vlotte pen

Demy Janssen

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.