Home > Kunst en Cultuur > Elisabeth Strouven doneert een ton aan noodlijdende cultuursector

Elisabeth Strouven doneert een ton aan noodlijdende cultuursector

Het Elisabeth Strouven Fonds in Maastricht stopt 100.000 euro in een tijdelijk landelijk noodfonds dat bedoeld is om door de coronacrsis zwaar getroffen culturele sector een duwtje in de rug te geven. Dat heeft de Maastrichtse organisatie vandaag bekendgemaakt.

In het vorig jaar opgerichte fonds, dat Kickstart Cultuurfonds is gedoopt, zit een bedrag van 20 miljoen euro. Het tijdelijke loket is vanaf deze week geopend voor aanvragen van producenten, muziekpodia, musea en theater.s

Kickstart Cultuurfonds helpt culturele instellingen bij het coronaproof en live kunnen ontvangen van publiek, zodat iedereen kan blijven genieten van kunst en cultuur. Een aanvraag is eenvoudig, bij één loket in te dienen, zo laat een woordvoerder van het fonds weten. Musea en theaters hoeven niet lang te wachten voordat ze duidelijkheid hebben: elke aanvraag wordt binnen vier weken afgehandeld.

Het kan onder meer gaan om hygiënemaatregelen, aanpassingen van gebouwen om publiek veilig te ontvangen, het opstarten of het aanpassen van coronaproof producties. Het fonds staat ook open voor organisaties die kampen met achterblijvende publiekinkomsten als gevolg van de anderhalvemetersamenleving.

Nieuw dit jaar is dat ook aanvragen kunnen worden ingediend voor corona-gerelateerde communicatie-inspanningen en kosten die producenten en musea maken om hun producties of tentoonstellingen geschikt te maken voor streaming en online aan te bieden aan publiek.

Kickstart Cultuurfonds werd vorig jaar tijdens de eerste lockdown opgericht op initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation, in samenwerking met het ministerie van OCW en een grote groep private fondsen, waaronder het Elisabeth Strouven Fonds. Vorig jaar keerde het fonds al 16 euro miljoen uit aan 418 instellingen uit het hele land.

 

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu