Home > Kunst en Cultuur > Leading the South, proeven met al je zintuigen

Leading the South, proeven met al je zintuigen

De philharmonie zuidnederland organiseert Leading the South dit jaar samen met Brightlands Campus Greenport Venlo. Zij presenteren op 16 november een programma met innovatieve muziek, prikkelende sprekers en een diner vol culinaire verassingen. Het is dé plek waar cultuur, bedrijfsleven en wetenschap elkaar treffen. Het netwerkmoment bij uitstek.

ONTMOETEN
Eric van Schagen (CEO Simac) is vanaf de eerste editie een enthousiast bezoeker van Leading the South. „De philharmonie zuidnederland brengt er verschillende disciplines bijeen. Het verbindt mensen.” Hij trakteert daarom ook zijn relaties graag op een avond Leading the South: „Nieuwe mensen ontmoeten inspireert altijd, maar het
werkt nog sterker in die bruisende atmosfeer van cultuur en innovatie. Je ziet daar mensen op hun gebied de mooiste prestaties leveren en samenwerken. Er ontstaat een klimaat waar je positief van wordt, en dan gaat alles sneller.” Van Schagen vertelt over een vorige editie: „We mochten tussen de musici van het orkest in zitten. Alles klonk zo anders! Ik kreeg groot respect voor hoe de musici samen het totaal neerzetten.”


Musici en stafmedewerkers philharmonie zuidnederland.

INSPIREREN
Stefan Rosu (intendant en bestuurder van philharmonie zuidnederland) legt uit waarom het voor een orkest belangrijk is om verbindingen aan te gaan met het bedrijfsleven. „Onze traditionele doelgroep is het concertpubliek. Maar wij willen in levendige verbinding staan met allerlei geledingen van de samenleving. Het bedrijfsleven hoort daarbij. Wij kunnen elkaar inspireren en van elkaar leren. Het bedrijfsleven ziet het orkest creatief werken vanuit een eigen waardesysteem. Wij leren van het bedrijfsleven hoe je moet blijven innoveren. Met Leading the South creëren wij die verbinding.”

STIMULEREN
Dat innoveren staat centraal bij alles wat gebeurt op de Brightlands Campus Greenport Venlo. Bedrijven, startups, wetenschappers en studenten, allemaal werken ze samen aan nieuwe technieken bij voedsel en voedselbereiding. Saskia Goetgeluk (directeur van Brightlands Campus Greenport Venlo): „Wij stimuleren innovatie vanuit het bedrijfsleven én vanuit de wetenschap. De Greenport Campus is een plek waar onderzoekers van de universiteit en inventieve ondernemers elkaar vinden. Zo stroomt kennis van de wetenschap naar de ondernemers en omgekeerd. Een soort kenniscirculatiesysteem.”

VILLA FLORA
Op de Brightlands Campus Greenport Venlo staat Villa Flora waar Leading the South zal plaatsvinden. „Wij hebben er net drie nieuwe laboratoria geopend,” vertelt Goetgeluk enthousiast. „Een daarvan is een smaaklabo-ratorium. Daar wordt onderzoek gedaan naar verbindingen tussen de smaak en de andere zintuigen: gehoor, zicht en tast.” Dat heeft alles te maken met een van de sprekers van Leading the South.

PRIKKELENDE SPREKERS
Charles Spence (professor experimentele psychologie aan de Universiteit van Oxford) ontdekte dat wij bitter associëren met lage tonen, zwart en hoekig, terwijl wij bij zoetigheid denken aan hoge tonen, wit en rond. Kunnen wij gezonder voedsel maken, met minder zout en suiker, door daar slim gebruik van te maken? Dat is een van de vragen die zijn onderzoek oproept. De andere spreker is Mark Post (hoogleraar vasculaire fysiologie aan de Universiteit Maastricht). Hij is de man met wie het brede publiek in 2013 kennismaakte toen hij op tv de allereerste van kweekvlees gemaakte hamburger presenteerde. Toen hij het zilveren deksel van de schaal tilde, lag in het Petrischaaltje daaronder een op het oog gewone hamburger. Maar voor dit stukje vlees had geen rund het leven hoeven laten. Het was opgekweekt uit een paar cellen. De hamburger werd gebakken en geproefd door het panel rond de tafel. En… smaakte naar vlees! Welke implicaties heeft dit voor de manier waarop wij over voeding en vlees eten denken?

               
Diner Leading the South                                                      Villa Flora

SAMENBINDEN
En wat heeft een klassiek symfonieorkest als philharmonie zuidnederland met dit alles te maken? Goetgeluk: „Nu vinden wij elkaar in het organiseren van dit event. Door samen te denken over het diner bijvoorbeeld. Wij stellen het samen met duurzame producten uit de regio. Maar cultuur is een van de allerbelangrijkste dingen. Enorm samenbindend en van groot belang voor de regio. Kijk bijvoorbeeld naar Venlo dat bezig is zich te ontwikkelen tot studentenstad. Heel mooi zo’n cam-pus, wordt dan gezegd, maar zonder voorzieningen red je het niet. Een hoogwaardige culturele instelling als een orkest hoort daarbij.”

LIVEMUZIEK
Tijdens Leading the South speelt philharmonie zuidnederland samen met de band TEMKO het intrigeren-de muziekstuk Darkness Rises. Brabander Aart Strootman (gitarist van o.m. TEMKO, instrumentbouwer en componist) is een van de meest vernieuwende musici van dit moment. Hij won meerdere prestigieuze prijzen waaronder de Gaudeamus Award 2017. Strootman componeerde deze muzikale ruimtereis naar aanleiding van de laatste set data die NASA kon ontvangen van ruimtesonde Pioneer 10. Dit in 1973 gelanceerde toestel verwijdert zich nog altijd van de aarde ergens in oneindige diepten van het heelal.

Brightlands Campus Greenport Venlo
Sint Jansweg 20, 5928 RC Venlo
www.brightlands.com/brightlands-campus-greenport-venlo

philharmonie zuidnederland
Postbus 230, 5600 AE Eindhoven, T 06-12401230
E maud.douwes@philharmoniezuidnederland.nl
www.philharmoniezuidnederland.nl/leading-the-south

________________

Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

 

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu