Home > Kunst en Cultuur > Jekerklassiek eert Maastrichtse componist Jean Lambrechts

Jekerklassiek eert Maastrichtse componist Jean Lambrechts

Auteur: Maarten van Laarhoven

Jekerklassiek, het laagdrempelige en gratis festival voor klassieke muziek op verrassende locaties in het pittoreske Jekerkwartier, staat dit jaar voor een belangrijk deel in het teken van Jean Lambrechts. De Maastrichtse componist, zelf een prominent bewoner van het historische stukje binnenstad, viert op 1 juli zijn 80stverjaardag.

Op initiatief van de  Stichting Maastrichtse Componisten onthult burgemeester Annemarie Penn-Te Strake op zondagmiddag 19 juni een plaquette bij het woonhuis van Jean Lambrechts op de Looiersgracht. Aansluitend verricht zij door middel van het uitbrengen van een toost de opening van het Festival Jekerklassiek 2016 bij Café Sjiek, waar het A’meuse Saxofoonkwartet een door de Maastrichtse componist vervaardigd stuk ten gehore zal brengen.

De in 1936 in Tongeren geboren Jean Lambrechts is de geestelijk vader van een omvangrijk en zeer gevarieerd oeuvre. Hij schreef zeven symfonieën, diverse concerten voor instrumenten en orkest, vocale muziek (oratoria, werken voor koor, liederen) en kamermuziek. Lambrechts is in het bezit van de provinciale onderscheiding Limburger van Verdienste.

Jekerklassiek wordt dit jaar voor de tweede keer gehouden. Het is een initiatief van Café Sjiek, Le Marais Deux, Galerie DIS, Café Forum, Baccara, Teazone, Café Lure, vioolbouwer Rijsemus en  philharmonie zuidnederland. De organisatie is in handen van de stichting Jekerklassiek.

Ensembles van philharmonie zuidnederland, het Conservatorium Maastricht én het Conservatorium Tilburg spelen tijdens Jekerklassiek licht-klassieke muziek op diverse locaties. Bedoeling daarbij is het Jekerkwartier op bijzondere wijze te presenteren aan het publiek. De genres binnen het klassieke spectrum lopen uiteen van een intiem huiskamerconcert met viool en piano en een strijkkwartet in cross-over met singer-songwriters Jodymoon in een etalage tot een saxofoonensemble in de openlucht. ,,philharmonie zuidnederland en het Jekerkwartier staan voor veelzijdigheid, intimiteit en kwaliteit”, aldus de organisatie. ,,Met Jekerklassiek laten philharmonie zuidnederland en het Jekerkwartier hun diversiteit en verankering in de stad Maastricht zien.” 

Jekerklassiek vindt plaats vanaf 12.30 uur en is gratis toegankelijk. Het volledige programma is te vinden op www.jekerklassiek.nl en www.philharmoniezuidnederland.nl

 

 

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.