Home > Kunst en Cultuur > Groot eerbetoon aan fotograaf Werner Mantz

Groot eerbetoon aan fotograaf Werner Mantz

In de grote musea in New York en Parijs is zijn werk al lange tijd te bewonderen, maar in Nederland heeft fotograaf Werner Mantz lange tijd in de schaduw gestaan. Met een grote overzichtstentoonstelling in Bonnefanten wordt geprobeerd daar verandering te brengen.

Het werk van Werner Mantz, geboren in Keulen in 1901 en overleden in Maastricht in 1983, is in Limburg zeker wel al langer bekend, ook tijdens zijn leven, maar de artistieke waardering is pas na zijn dood gekomen.

Op de expositie, die tot en met 28 februari loopt, zijn meer dan 300 foto’s van Mantz te zien, allemaal in zwart wit, zoals dat in zijn tijd doorgaans het geval was. Curator is Frits Gierstberg, die werkzaam is bij het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. „Dat Mantz in de Randstad minder bekend is en was, heeft misschien te maken met de cultuurverschillen destijds tussen noord en zuid. Maar ik denk ook dat het Mantz niet zoveel kon schelen, want hij had een prima lopende fotozaak op de hoek van het Vrijthof in Maastricht. In ieder geval toont deze tentoonstelling dat hij een echte vakman was, zowel in portretten als ook in architectuurfotografie en beelden van het dagelijks leven. Hij had een heel scherp oog voor kwaliteit, vandaar de titel ‘The perfect eye’. Dan zie je dat vakwerk
uitgroeit tot kunst.”

De tentoonstelling is tot stand gekomen in een nauwe samenwerking tussen het Bonnefanten, het Nederlands Fotomuseum en de stichting Werner Mantz, die een omvangrijk boekwerk onder de naam ‘The perfect eye’ heeft uitgegeven. Dat is in het Bonnefanten te koop.

De opening werd massaal bezocht door belangstellenden. „We merken dat fotografie door ons publiek steeds meer gewaardeerd wordt”, vertelde directeur Stijn Huijts. „Met enkele grote tentoonstellingen zoals deze willen we daar graag op inspelen.”

Rondom de expositie organiseert de stichting Werner Mantz nog diverse activiteiten zoals lezingen en wandelingen. „We hebben vele jaren naar deze overzichtstentoonstelling toegewerkt en grijpen nu de kans om het publiek op allerlei manieren kennis te laten maken met het werk en de wereld van
deze fotograaf”, vertelde voorzitter Huub Smeets.

hide auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.