Home > Kunst en Cultuur > Agressie tegen vrouwen

Agressie tegen vrouwen

Als je vrouw bent, dan heb je behalve alle problemen die het leven zoal oplevert, ook nog te maken met ‘dé man’.  Ik bedoel dan als partner. Tenminste in het geval van hetero vrouwen.

De verschillen tussen man en vrouw zijn alleen al geestelijk behoorlijk groot. Zo zelfs dat Huub Stapel er al jaren zijn handen aan vol heeft, maar dan vooral op het toneel.

Maar de agressie die doorgaans meer bij mannen dan bij vrouwen zit ingebakken, dat is een probleem apart. Deze week was het weer een paar keer raak in Nederland. Twee mannen van wie de geliefde vertrokken was, zochten wraak en schoten de betreffende vrouwen van de wereld af. Als straf dat ze niet meer de uitverkorene waren.

Andersom gebeurt dat ook weleens, maar toch stukken minder.

Vrouwen houden in het algemeen wel van ‘een echte man’, in de zin van een beetje gespierd maar vooral daadkrachtig, geen miezeraar. Het probleem is echter dat veel mannen hun surplus aan spierkracht nogal eens misbruiken ten opzichte van vrouwen, al dan niet hun eigen partner. Wat ze met hun verstand niet klaargespeeld krijgen, dat moet dan maar met de spierbundels of anders het schietgeweer.

Er was weer een hoop discussie in het land want zeker een van de slachtoffers had zich diverse keren uit angst voor haar ex bij de politie gemeld en om maatregelen gevraagd. Maar er gebeurde niks. Na haar dood kwam het berouw van de korpschef. Er werken nog altijd veel meer mannen dan vrouwen bij de politie. Dus daar zal in het algemeen nog wel een mannencultuur heersen. En in zo’n cultuur zal de problematiek van agressie tegen vrouwen kennelijk minder aanspreken. Er wordt al gauw gedacht dat vrouwen overdrijven, zich aanstellen of het vooral om de aandacht doen.

Ik heb geen cijfers bij de hand, maar geweld tegen vrouwen komt in de westerse wereld vaak voor. Ik ken zelf diverse vrouwen die in een Blijf-van-mijn-lijf-huis hebben gezeten en allerlei veiligheidsmaatregelen hebben moeten nemen. Meestal was de eigen partner degene die hen bedreigde. En inderdaad, ook zij waren bij de politie geweest, maar ja, het bewijsmateriaal, dat was lastig. Kennelijk moet je toch al een keer in een been zijn geschoten en daar zelf een loepzuivere video inclusief de dader van hebben gemaakt, wil je met overtuigend bewijs komen. Als de advocaat van de dader zich tenminste dan niet beroept op onrechtmatig verkregen bewijs.

In veel culturen zijn vrouwen vogelvrij en tweederangs burgers. Zoals in de meeste islamitische landen, in de meeste landen met een hindoestaanse cultuur en ook bijvoorbeeld bij de orthodoxe Joden. Daar spelen de mannen het zo handig dat ze behalve hun eigen agressie ook nog ‘de wil van God’ erbij halen, want uit hun heilige schrift halen ze dan een citaat waaruit zou moeten blijken dat de vrouw vooral moet gehoorzamen aan de man.

In landen als Afghanistan, Iran, Pakistan, India, Egypte en nog een hele rits, moet het geen pretje zijn om vrouw te zijn. Maar in onze ‘beschaafde’ westerse cultuur kan het dus ook tegenvallen. Sowieso heb je hier heel wat mensen van ‘die andere culturen’ en een fenomeen als eerwraak komt daarin nog altijd voor. Een gemiddelde Marokkaanse vrouw in Nederland is echt niet zo vrij als een autochtone Nederlandse vrouw. Die hoofddoek uit vrije wil, in veel gevallen geloof ik er niks van.  Maar, zoals we deze week weer hebben gezien, zelfs in ‘onze eigen cultuur’ kennen we dus het geweld van mannen tegen vrouwen. En alleen de ergste gevallen komen in de krant, de rest blijft onder de radar.

Al die mannen die menen hun vrouw te moeten onderdrukken en angst in te jagen, zijn eigen ontzettend onnozel. Want als je een vrouw als gelijkwaardig en met respect behandelt, dan heb je zelf als man ook een veel plezieriger leven. Zo’n vrouw bloeit dan helemaal op, is vol energie en liefde en jawel, ook in bed beleef je meer pret, omdat seks veel  leuker is als de partners vrij en zichzelf kunnen zijn.

Dus de mannen die menen dat ze met meppen en terreur hun doel bereiken, trekken aan het kortste eind.

 

Jo Cortenraedt 

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.