Kunst en Cultuur

‘In Limburg wordt anders denken niet gestimuleerd’

Auteur: Tedje van Gils

De cijfers zijn hard. Limburg vergrijst en loopt leeg. De hoogste tijd om daar iets aan te doen. Het kennis- en innovatiefestival Futurum moet zorgen voor een wake-up call voor Limburg. Wij gaan in gesprek met de veelzijdige ondernemer Rob Aalders en student commerciële economie Marc Sollet, die zich allebei hard willen maken voor ondernemend Limburg.

Futurum – debat tussen scholieren en bedrijfsleven
23 en 24 november is de kick-off van het Futurum Festival in Heerlen. Er vindt dan onder meer het debat ‘Study & Stay’ plaats tussen studenten van Hogeschool Zuyd, onderwijsinstellingen, culturele instellingen, bedrijven en de politiek. Marc Sollet, die laatst nog sprak op TEDxSittard-Geleen, is een van de leiders van het debat: “Limburg is een hele fijne regio om in te wonen, maar het wordt tijd dat we met z’n allen onder ogen komen dat onze provincie achterloopt.”

Futurum Festival, dat plaatsvindt van 19 tot en met 24 maart 2018 in Heerlen, moet hét kennis- en innovatiefestival van Limburg worden waar kennis wordt gedeeld en talent wordt ontwikkeld. Het festival wordt georganiseerd door bureau Incredible Event Builders uit Heerlen.

“Limburg vergrijst en jongeren gaan weg”, vertelt Petra Geenen, creative marketing manager bij Incredible. “Het moet weer aantrekkelijk worden voor jongeren om in de provincie te blijven. Daarom brengen we tijdens Futurum Festival de politiek, ondernemers én millennials bij elkaar om te kijken hoe we dit samen kunnen gaan doen. Het moet een fun festival worden met street art, netwerkborrels, presentaties en coole workshops. Zo is er tijdens de kick-off een interactieve beleefroute 2000 jaar Heerlen en een smart mobility contest.” Futurum is voor iedereen: van studenten tot professionals en consumenten.

Angst voor vernieuwing?
Rob Aalders is onder meer oprichter van StartupSpirit en mede-oprichter van co-working space SparkCity in Heerlen en denkt dat de cultuur in Limburg moet vernieuwen: “Op dit moment voelen Limburgers zich minderwaardig ten opzichte van de Randstad. Er wordt om dingen heen gedraaid, meningen worden niet gegeven en dat levert vertraging in de bedrijfscultuur op. Ook sluiten mensen zich aan bij wat er al is, maar beginnen te weinig wat nieuws. Er lijkt een angst voor vernieuwing en ondernemen. En daar willen we verandering in brengen, want talentvolle mensen zijn er wel degelijk. Maar ik heb het idee dat deze mensen vanuit allerlei hoeken nog te weinig gestimuleerd worden om zich te ontwikkelen.”

Probleem erkennen
Marc en Rob denken dat als dit probleem erkend wordt, er al een heleboel kan veranderen. Rob: “Dit zal een langdurig proces worden van minstens tien tot twintig jaar, maar het kan wél. Kijk maar naar het Zweedse Malmö. Twintig jaar geleden was er niks te doen toen de havens gesloten werden, maar nu is het een bruisend gebied.” Er gebeurt van alles in Limburg en er worden goede stappen gezet, zoals initiatieven van Brightlands en de provincie. Maar dit is niet genoeg volgens Rob en Marc. “Anders denken wordt niet gestimuleerd”, legt Marc uit. “Veel studenten gaan tijdens of na hun studie weg uit Limburg, omdat ze denken dat de provincie niks te bieden heeft en omdat ze zelf vaak niet gestimuleerd en gefaciliteerd worden om hun eigen bedrijf op te zetten. Ondernemen wordt hier vaak gezien als een groot risico, zonde! En dat terwijl Limburg zo’n internationaal strategische plek is. ”

Bang om te falen
Rob vult hier heel mooi aan door te zeggen: “If you’re not creating trouble, you’re not creating much. Deze quote slaat totaal op deze regio. Iedereen baant een weg in de vaste paden, maar er tegenin gaan gebeurt bijna niet. En mensen zijn bang om te falen, want ‘wat moeten anderen dan wel niet denken’. Tsja, dan kunnen ze alleen naar buiten als het carnaval is, want dan zijn ze toch onherkenbaar”, grapt Rob.

‘Er wordt naar je geluisterd’
“Het mooie van Futurum Festival vind ik dat er dit keer écht naar je wordt geluisterd”, zegt Marc. “Ook als je ‘maar’ student bent. Tijdens het festival in maart wordt er namelijk gekeken naar alle punten die tijdens de kick-off zijn besproken en wat ermee is gedaan.”

Wil jij de perfecte stageplaats of droombaan? Zoek je begeleiding om een start-up te beginnen? Wil jij meer kennis op jouw vakgebied? Door middel van diverse workshops, debatten en presentaties ontmoet je de juiste mensen en bedrijven die je hiermee kunnen helpen. Bekijk hier het gehele programma voor het Futurum Festival.

Deel dit artikel:

Gerelateerd nieuws