Belevingswinkel Karaat en kapel De Waterhond, een omweg waard
Alle goede dingen bestaan uit drie. Nadat het architectenkoppel Gregory Nijs en Nadia Jottard een strakke werkruimte inrichtte in de 16e eeuwse kapel ‘De Waterhond’, was het tijd voor een nieuw project: en belevingswinkel in het aangrenzende pand én een kunstenaarsplatform voor lokaal, debuterend talent in de kapel. Doel: bezoekers inspireren en triggeren. Want Klaarchitectuur en Karaat willen de hoek van de Diesterstraat met de Breendonkstraat laten uitgroeien tot dé hotspot van Sint-Truiden en ver daarbuiten.
,,We willen bezoekers inspireren via duurzame, tijdloze producten in onze belevingsruimte. Denk aan hebbedingetjes als mooie vulpennen, porselein van Piet Stockmans, kasjmier knitwear van Tuinch. Kortom; authentieke en degelijke materialen, die altijddurend blijven. Onze samenleving draait tegenwoordig vaak rond wegwerpproducten en impulsaankopen. Wij kiezen voor een andere weg, waar bewuster wordt nagedacht over ambachtelijke, duurzame ontwikkeling”, aldus Nadia Jottard, manager van Klaarchitect. ,,Dat kan in de open keuken die fungeert als een ontmoetingsplek en waar men bij een glas of een hapje kan genieten van design en interieur.”
Daarnaast vormt Karaat ook een vrijblijvend platform voor lokaal opkomend talent. Op die manier is er een mooie invulline gevonden voor de voormalige kapel van het Bogaardenklooster. Ista Zelou bijt de spits af met haar gesculpteerde schilderijen. Daarbij vallen de geometrische cirkels en organische structuren, geïnspireerd door de kosmos, meteen op. ,,Er is geen begin, noch eind, wij zijn altijd in evolutie. Dat breng ik in mijn werk naar voren met behulp van geometrie. Daarbij keer ik steeds terug naar het oudste symbool van de aarde: de cirkel als oervorm van oneindigheid en heelheid”, legt Zelou uit.
,,Het is spiritueel werk, dat zich uitstekend leent voor deze kapel”, besluit Gregory Nijs, die ons ook al wist te vertellen dat Charly Vanzwijgenhoven in december te gast zal zijn. ,,Hij brengt fingerprints, collages, tekeningen en objecten. We gaan in principe voor modern werk, maar wanneer we potentieel zien in klassieke creaties, zullen we die ook brengen.” klaarchitectuur.be