Home > Kunst en Cultuur > Van rozenkrans tot yogaposes: bijzondere tentoonstelling over mystiek in Limburgs Museum

Van rozenkrans tot yogaposes: bijzondere tentoonstelling over mystiek in Limburgs Museum

Dit weekend gaat in het Limburgs Museum in Venlo de tentoonstelling Mystiek – Rituelen. Verstilling. Extase. van start. Een tentoonstelling over de diep menselijke behoefte om de werkelijkheid van tijd tot tijd te ontstijgen en de ziel te verheffen.

In de hoop dat er meer is dan de alledaagse werkelijkheid bidt of mediteert de mens of gaat op zoek met behulp van rozenkransen, muziek, geuren, yogaposes, wandelingen in de natuur of bedwelmende dans of drugs. Diverse mystieke verschijningsvormen worden in de tentoonstelling belicht.

Uitgangspunt voor Mystiek vormen de soms eeuwenoude, klassieke religieuze collectiestukken van het Limburgs Museum, zoals relieken, devotieprenten, foto’s en boeken. Die worden in deze tentoonstelling gecombineerd met het hedendaagse werk van toonaangevende kunstenaars, zoals Wim Delvoye, melanie bonajo, Les Deux Garçons, Rineke Dijkstra, Studio Job en Hans Op de Beeck.  De tentoonstelling is samengesteld door twee Limburgse gastcuratoren: Laura Adams en Edwin Becker – hoofdconservator tentoonstellingen bij het Amsterdamse Van Gogh Museum. Hun beider visie op mystiek is terug te zien in de tentoonstelling. ,,De zoektocht naar de zin van het bestaan is de basis van mystiek,” zegt Becker. Laura Adams: ,,mystiek gaat over verlangen, eenwording en bevrediging. Het is ongrijpbaar. Pure schoonheid met een rauw randje.”

De tentoonstelling laat het abstracte begrip mystiek op een speelse manier tot leven komen. In elk van de ruimtes staat een ander begrip centraal dat met mystiek te maken heeft en de zintuigen van de bezoeker prikkelt. In de eerste ruimte waarin klassieke religieuze kunst en hedendaags samenkomen draait het om zeer uiteenlopende rituelen. Daarna komt de bezoeker in een ruimte van verstilling. Kunstwerken nodigen daar uit tot zelfreflectie en bezinning. Na de stilte volgt in de derde ruimte de storm: de extase, de opwinding, de geestdriftige manier waarop in veel religies het contact met het goddelijke wordt beleefd. ‘Beleving’ is voor Peter de Kimpe ook het sleutelwoord geweest bij de totstandkoming van de uitgesproken vormgeving van Mystiek.

Bij de tentoonstelling organiseert het Limburgs Museum ook een aantal inspirerende lezingen met bijzondere muziekoptredens op markante, mystieke locaties in de provincie. Daarnaast worden er in het museum activiteiten georganiseerd, variërend van yogaworkshops tot tarotkaartenleggingen en van rondleidingen tot lezingen.

limburgsmuseum.nl
Mystiek – Rituelen. Verstilling. Extase. Tot en met 19 maart 2023.

show auteur

Auteur: Kris Németh

Enthousiast promotor euregionale kunst en cultuur

Kris Németh

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

pre order: Mister Michelin WERNER LOENS legt het masker af

Dé man achter de Michelinsterren in België, Nederland en Luxemburg, voor het allereerst voor de camera. Dit voorjaar exclusief in Chapeau!

pre order hier!