Home > Kunst en Cultuur > Kasteel Groot Buggenum: ‘Es soll leben’, zei de professor

Kasteel Groot Buggenum: ‘Es soll leben’, zei de professor

Auteur: Maarten van Laarhoven

Voor één dag kasteelheer of kasteeldame zijn. Trouwen, feesten, belangrijke zakelijke ontvangsten die je in stijl wilt laten verlopen. Het kan allemaal in Kasteel Groot Buggenum, een romantisch ogend wit jachtslot uit de negentiende eeuw, net buiten Grathem. Het kasteel beschikt over een aantal warm aangeklede vertrekken, waar de tijd heeft stilgestaan en romantiek de boventoon voert.

„Dat is exact de sfeer die we proberen op te roepen,” zegt manager sales en marketing Jolanda Frings. „De Duitse professor Helmut Hentrich, die hier tot op hoge leeftijd heeft gewoond, zei altijd: ‘Es soll leben’. Als vooraanstaand architect vond hij dat dit kasteel een ziel moest hebben. Die wens houden we in ere. Dat betekent onder meer dat we onze gasten alle vrijheid geven. Alle vertrekken zijn toegankelijk, evenals de tuinen.

De meeste eigendommen van ‘de professor’, die het kasteel (inclusief de bijzondere kunstverzameling) in 1997 voor een symbolisch bedrag overdroeg aan de provincie Limburg, zijn er nog: zijn boeken, zijn omvangrijke kunstverzameling en zelfs zijn bed, uitgerust met beddensprei. „Soms moedigen we gasten aan om een boek uit de kast te pakken en lekker te gaan lezen.”

Kasteel Groot Buggenum is een bijzondere plek. Prins Bernhard, een goede vriend van de professor, kwam er regelmatig en ook andere hoogwaardigheidsbekleders, onder wie leden van het koningshuis en vooraanstaande politici, hebben het kasteel in de loop ter tijd bezocht. Om belangrijke bijeenkomsten of ontvangsten op te luisteren of er in alle rust te vergaderen of te onderhandelen.

Tegenwoordig wordt Kasteel Groot Buggenum verhuurd voor bruiloften, feesten, vergaderingen en andere zakelijke evenementen. Ook is het kasteel beschikbaar voor rondleidingen. „Onlangs hadden we premier Rutte op bezoek,” vertelt Jolanda Frings. „En de gouverneur van Limburg vergadert hier regelmatig. Maar we ontvangen iedereen, samen met onze vaste cateraars, zodat het de gasten aan niets ontbreekt. Een dag kasteelheer- of kasteelvrouw zijn is − gezien onze schappelijke prijzen − voor iedereen bereikbaar. Het geld dat we ermee verdienen wordt door de Stichting Kasteel Groot Buggenum benut om het kasteel in stand te houden.”

„Het kasteel, dat volhangt met klassieke schilderijen uit het Rijksmuseum in Amsterdam, beschikt over enkele prachtige, in weelderig groen gelegen buitenruimtes. Er is een trouwkamer, een trouwzaal, een tuinkamer en een binnenterras waar desgewenst de barbecue kan worden ontstoken. Voor grote groepen staat de recente aangebouwde, moderne feestzaal ter beschikking.”

Kasteel Groot-Buggenum is een officiële trouwlocatie, waar eigen buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand naartoe komen om huwelijken te voltrekken. Gehuld in een toga met daarop het wapen van het kasteel. „Als het jawoord is gegeven, worden de bruid en bruidegom naar de torenkamer geleid, waar ze met het luiden van de klok iedereen kenbaar maken dat ze voortaan als man en vrouw door het leven gaan.”

Kasteel Groot Buggenum: een Parel in de Tuin van Midden-Limburg! Een locatie die u moet zien en ervaren!

Kasteel Groot Buggenum –  Loorderstraat 3 –  Grathem –  +31 (0)475452835

www.kassteelgrootbuggenum.nl

show auteur

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu