Home > Kunst en Cultuur > Parkstad Limburg Theaters & Toon Hermans Theater bundelen krachten

Parkstad Limburg Theaters & Toon Hermans Theater bundelen krachten

Stichting De Domijnen en Parkstad Limburg Theaters NV bundelen hun krachten in de vorm van een strategische samenwerking. Toon Hermans Theater (onderdeel van De Domijnen) en Parkstad Limburg Theaters zetten zich vanaf theaterseizoen 2023-2024 samen in om het theaterleven in Sittard-Geleen, Heerlen en Kerkrade tot volle bloei te brengen.

Vanaf komend theaterseizoen zullen Toon Hermans Theater en PLT onderzoeken hoe ze hierin samen kunnen optrekken. Doel is het genereren van een ruim en divers podiumkunsten aanbod voor de regio(s). Binnen het partnerschap is er ruimte voor de eigen identiteit per theater, door de profilering en programmering van lokale makers, eigen festivals en bovenal een eigen sfeer en inrichting in de gebouwen.

Joery Wilbers, directeur-bestuurder Stichting De Domijnen: ,,Het plan is dat we alle uitvoerende en inhoudelijke afdelingen zullen samenvoegen. Bijvoorbeeld op het gebied van PR en Marketing gaan we samen aan de slag. In werkgroepen die nu geformeerd worden bespreken we wie waar aan de slag gaat binnen de transitie. Wilbers verwacht dat de samenwerking leidt tot vernieuwing en verbreding van het aanbod en resulteert in meer publiek en een sterker draagvlak in stad en regio.”

Janine Dijkmeijer, directeur Parkstad Limburg Theaters: ,,We zijn meer dan verheugd en enorm trots op deze bijzondere samenwerking tussen Parkstad Limburg Theaters en het Toon Hermans Theater. Publiek, internationale én nationale makers, medewerkers en in het bijzonder de Euregio profiteren van een rijker aanbod en nog meer keuze, waardoor onze organisaties nog doelgerichter en slagvaardiger kunnen werken.” Dijkmeijer ,die sinds 1 januari directeur is van PLT, zegt blij te zijn met de diversiteit van de theaters in Limbug. „ Ik denk vanuit de inclusiviteit binnen de samenwerking tussen Heerlen, Kerkrade, Sittard en Maastricht. Alle theaters hebben een andere identiteit en het is fijn dat die kan blijven. Zo stimuleer je elkaar in het programmeren en produceren van mooie dingen. Ik heb een goede klik met Theater aan het Vrijthof en heb veel zin om directeur Brigitte van Eck en haar medewerkers samen te werken.”

Theater Heerlen en Theater Kerkrade zijn in 1998 een intensieve (PLT) samenwerking aangegaan. Sindsdien maken het gezamenlijke theater- en muziekaanbod én publieksbereik een sterke groei door. Dit succes vormt de inspiratie voor een nieuwe samenwerking tussen Parkstad Limburg Theaters en Toon Hermans Theater. De onlangs afgezwaaid directeur van PLT, Bas Schoonderwoerd wordt als architect gezien van het pact waaraan lang gewerkt is. Hij zag binnen de samenwerking ook een rol weggelegd voor Theater aan het Vrijthof. Onderhandelingen hierover liepen eerder spaak.

Directeur van Theater aan het Vrijthof,  Brigitte van Eck is niet verrast door het nieuws. We werken al heel lang samen met PLT en het Toon Hermans Theater en zien de intensievere samenwerking tussen de partners in Parkstad en de Westelijke Mijnstreek ook zeker niet als concurrentie. „We overleggen al jarenlang met elkaar vanuit onze gezamenlijke opdracht om een divers podiumaanbod te bieden binnen de regio. Daar gaan we gewoon mee door. Ik begrijp uit de berichtgeving dat de intensieve samenwerking tussen PLT en THT het THT een positieve sprong voorwaarts gaat opleveren.

Theater aan het Vrijthof blijft binnen de regionale samenwerking een zelfstandige partner. Met de komst van de geplande Middenzaal, inpandig, zijn we zijn goed op weg naar meer bezoekers en meer programmeringscapaciteit en kunnen we een sterkere rol als stadstheater gaan spelen.”

show auteur

Auteur: Kris Németh

Enthousiast promotor euregionale kunst en cultuur

Kris Németh

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.