Carnaval op straat
Carnaval in Brabant wordt hoofdzakelijk binnen gevierd. Lekker dampen met z’n allen in een warm café heeft ook zeker z’n charmes, maar in Maastricht gaat het er anders aan toe. Hier vindt het feest namelijk voor het grootste gedeelte buiten plaats. In de kroegen is er ook wel genoeg volk, maar dit zijn meestal Hollenders, internationale studenten of koukleumen. Als je carnaval gaat vieren in Maastricht vind ik het persoonlijk het leukste om het buiten te vieren, maar dat betekent wel: goed aankleden! Dus haal die thermokleding maar alvast van zolder…
De pekskes
Het verschil tussen de outfits in Maastricht en Brabant is aanzienlijk. Toen ik voor de eerste keer carnaval in Maastricht ging vieren, keek ik mijn ogen uit. In Brabant geldt namelijk het credo: hoe korter en bloter, hoe beter!, maar die vlieger gaat in Mestreech niet op. Dit komt natuurlijk omdat veel mensen op straat carnaval vieren. Maar het viel me ook direct op hoe mooi sommige mensen eruit zagen en hoeveel tijd ze in de voorbereidingen hadden gestoken. Zelfgemaakte pekskes met veren, glitters en lampjes en dan over de schmink en de mooie pruiken en hoofdtooien nog niet te spreken. Hier wordt mijn beautyhart heel blij van. Sinds enkele jaren ga ik mee in de verkleedgekte en ook dit jaar zijn de voorbereidingen alweer een tijdje gaande… Als je een grote groep space robots ziet, dan is de kans groot dat ik er tussen loop (of beter gezegd: spring of hos).
Carnavalsliedjes
Als je in Maastricht carnaval gaat vieren, zul je geen Hollandse carnavalsliedjes horen. Nee, vrijwel alle liedjes zijn in het Mestreechs dialek. Slechts bij uitzondering wordt er een Duits nummer ten gehore gebracht. Dat was voor mij tien jaar geleden nogal wennen. Ik kende behoorlijk wat carnavalsliedjes – ik ben er immers mee opgegroeid – maar dan allemaal in het Nederlands. Inmiddels heb ik behoorlijk wat kunnen oefenen en de Mestreechter taol gaat me – al zeg ik het zelf – best goed af. Zet je Spotify-lijstje maar aan en begin alvast met oefenen. Met Beppie Kraft, Ziesjoem en Fabrizio zit je altijd goed.
Drie dagen
Carnaval in Maastricht is officieel van zondag tot en met dinsdag. Dat vond ik in het begin eigenlijk ook maar raar. In Brabant kun je van donderdag tot en met dinsdag vol gas geven. In Maastricht wordt op vrijdag en zaterdag ook wel feest gevierd, maar dan is men (en daar bedoel ik de echte Sjengen mee) niet volledig uitgedost. Een kekke pruik, gek brilletje of een veegje schmink hier en daar kan nog wel, maar het echte werk begint pas vanaf zondag. Om 11.11 uur vindt dan het inschieten van de Prins op het Vriethof plaats en dan kan het fees echt beginnen.
‘t Mooswief
Je kunt er tijdens de Vastelaovend niet omheen: het Mooswief op het Vriethof. Zondag wordt het Mooswief (hét symbool van het Maastrichtse carnaval) omhoog getakeld en daar blijft ze hangen tot dinsdagavond. Om middernacht wordt het Mooswief omlaag getakeld, waarmee er een einde komt aan carnaval. Nadat de laatste traantjes zijn weggepinkt – de echte Sjengen huilen serieus tijdens deze happening – gaat iedereen terug naar huis en is de stad in no time leeg.
Kies en weurs
Het eerste jaar dat ik carnaval vierde in Maastricht, wist ik niet wat ik zag toen er ineens plastic zakjes en bakjes tevoorschijn werden getoverd met daarin kaasjes en worstjes. Heerlijk! Want tijdens een hele avond springen en dansen krijg je wel honger… Je kunt dan natuurlijk altijd terecht bij een van de vele kraampjes, maar de kieskes en weurskes stillen al de ergste honger.
De borrelbu
Moet je ’s nachts terug naar huis in Maastricht of een dorp vlakbij? Goed nieuws, want er gaan gewoon borrelbussen vanaf de Boschstraat. Tip: bereid je voor op overvolle bussen en heel wat rundsjes op de rotonde.