Home > Kunst en Cultuur > Een BuitenGewoon prachtig kinderboek

Een BuitenGewoon prachtig kinderboek

Auteur: Dyanne Sleijpen

 Je begint nietsvermoedend aan je carrière als docent Engels en singer/songwriter. Maakt een Limburgstalige CD en wint als eerste vrouw de Jo Erens-prijs, genoemd naar een van Limburgs bekendste zangers uit de vorige eeuw. Een heerlijke en welverdiende vliegende start!

Een jaar later moet het roer plotseling volledig om: na de geboorte van je eerste zoon blijkt hij een chromosomenafwijking te hebben: het Williams-Beuren syndroom [https://nl.wikipedia.org/wiki/Syndroom_van_Williams]. Je wereld staat op de kop en je muzikale carrière staat stil. Toch weet je na een tijdje je ervaringen om te zetten in nieuwe, strijdlustige projecten. En wie is de aanstichter hiervan? Juist, je eigen zoon!

Trots schrijf ik over een vrouw die ik enorm bewonder. Voor haar doorzettingskracht, haar positiviteit, haar geniale ideeën en haar ondernemerskwaliteiten. Het is een voorrecht samen met haar muziek te mogen maken als ‘Op Geveul’, samen met Linda Zijlmans. Waarom ze nét nu wat extra aandacht verdient? Omdat ze iets bijzonders te vieren heeft en ik dit zéker met jullie moet delen!

Het bovenstaande is het verhaal van spreekster en liedjesschrijfster Maud Wilms, oorspronkelijk afkomstig uit Maasbracht. Toen zij na enkele jaren ontdekte dat Arje, haar zoon, enorm muzikaal was, kreeg zij nieuwe energie. Ze schreef liedjes voor dagelijkse rituelen, zodat Arje deze kon herkennen. Na de geboorte van haar tweede zoon Loek, pakte ze haar muzikale carrière weer op, en hoe! Ze verliet het onderwijs en richtte zich geheel op het schrijven van liedjes, liedjes met een buitengewone boodschap. Een innoverend concept waarbij Maud tijdens een congres of bijeenkomst ter plekke een bijpassend lied schrijft.

Het is dan ook geen toeval dat Maud vaak wordt uitgenodigd tijdens congressen over zorg en inclusie (de insluiting in de samenleving van achtergestelde groepen). De liedjes die ze schreef en de informatie die ze verwierf zorgden voor inspiratie voor haar tweede cd met de titel ‘BuitenGewoon’. Prachtige Nederlandstalige, alsook Limburgstalige liedjes over het streven naar een samenleving waarin iedereen mee mag doen en belangrijk is. Een succesvolle, muzikale lezing ontstond.

Telkens weer weet Maud op bewonderenswaardige manier haar ervaringen om te zetten in prachtige en maatschappelijke projecten. Zo ook nu weer. Maud was op zoek naar een boek voor haar jongste zoon Loek: een boek dat zou zorgen voor herkenning. Een stoer boek waarin de hoofdpersoon een broertje of zusje met een verstandelijke handicap heeft. Helaas, zo’n boek was nergens te vinden. Of ja, helaas… Maud reageerde met: ‘dan schrijf ik zelf zo’n boek!’.

Vol bewondering heb ik dit project van dichtbij mogen meemaken. Ze begon met het schrijven van talloze eigen ervaringen, die resulteerden in een vermakelijk maar vooral leerzaam boek, met als titel: Len en zijn broer; een verhaal waarin iedereen meedoet.

Ik had het voorrecht het boek al te mogen lezen. Het is niet alleen voor kinderen; ook voor ouders is het boek een eyeopener over ‘anders zijn’, over wat iemand ‘anders uniek’ maakt of hoe je misschien het beste met een geschetste situatie om kunt gaan.

‘In het boek komt Len van 7 jaar er langzaam achter dat zijn grote broer Steef van 9 een handicap heeft. Len leert anders naar zijn broer te kijken. Dan vindt Len een kleine gitaar op zolder. Samen met Jikke, zijn nieuwe buurmeisje, leert hij erop spelen. Hij geeft zich op voor de talentenjacht op school. Maar meedoen is spannender dan hij dacht.’

En dan ineens  is het boek geschreven, maar dan ben je er nog lang niet. Ook dit proces heeft Maud geheel zelf uitgedokterd. Denk aan de lay-out, de illustraties, de publicatie, het drukwerk en ga zo maar door. De bijzondere illustraties zijn gemaakt door NinaMaakt (Nina Spong-Minnaar), ook welbekend van haar tekeningen in onder andere FLOW magazine. ‘Nina kende ik eerlijk gezegd nog niet. Een vriendin van mij tipte haar en toen ik haar werk zag wist ik direct dat ik goed zat.’

Aanstaande zaterdag presenteert Maud haar boek in haar woonplaats Apeldoorn. Vanaf maandag 11 maart start de officiële verkoop via www.maudwilms.nl. Ze stuurt het boek dan persoonlijk naar je toe. Daarnaast zal het boek in elke boekhandel in Nederland te bestellen zijn.

_______________________

Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

show auteur

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu