Home > Kunst en Cultuur > Kinderlijk genieten tijdens de Lammetjesdagen

Kinderlijk genieten tijdens de Lammetjesdagen

Auteur: Dyanne Sleijpen

Samen met mijn moeder wandel ik richting de grote stallen van Schaapskooi Mergelland in Epen. Mijn nichtjes en neefje lopen verheugd en uitgelaten voor ons uit. Als we dichterbij komen en ik het geblaat van de schapen hoor, krijg ik een flashback. Wat heb ik hier veel tijd doorgebracht: lekker in de stallen tussen de schapen spelen met vriendinnetje Janine, de businessvrouw die nu het bedrijf van haar vader gaat overnemen. Samen heerlijk ravotten tussen de dieren, gezellig samen eten aan de grote houten tafel en spelen in kleren die lekker vies mogen worden. Dat is precies het gevoel dat ik mijn neefje en nichtjes wil laten ervaren en dat kan gewoon tijdens de ‘Lammetjesdagen’ van Schaapskooi Mergelland. Vanaf het eerste weekend van januari tot en met het laatste weekend van maart staan de schapen op stal en worden er lammetjes geboren.

Zodra de kinderen de stal in komen, rennen ze enthousiast op de schapen en lammetjes af. De oudste merkt direct op: ‘Dyanne, het ruikt hier vreemd. Het stinkt een beetje.’ Een vies gezicht en uitgestoken tong volgen.

Voor mij is het een heerlijke geur. Het is helaas een geur die de kinderen van nu niet vaak meer ruiken. Het eerste pasgeboren lammetje dat we tegenkomen wordt uitgebreid geaaid en gekeurd. Bezoek je de lammetjesdagen in maart? Dan mogen de kinderen de lammetjes een flesje geven. In januari en februari zijn ze daarvoor nog iets te klein. Wél mogen onze kinderen de lammetjes even vasthouden.

Weer een flashback: de vader van Janine, Ger Lardinois, gaf mij ooit een lammetje om vast te houden. ‘Lief hé’, zei hij en liet mij even het lammetje knuffelen. Waarna hij vervolgde: ‘Deze gaat morgen naar de slacht.’ Je kunt het schokkend vinden, maar het zijn momenten waarop wij leerden dat vlees niet uit de supermarkt komt, maar van de boerderij.

We lopen verder en komen bij de schapen die ieder moment kunnen bevallen. Allemaal hebben ze een stip op hun vacht. Rood betekent tweeling, blauw maar één lammetje en groen betekent niet drachtig. Een schaap met een blauwe stip doet erg haar best een lammetje ter wereld te brengen. Janine helpt haar een letterlijk handje. De kinderen kijken vol verwondering. Eerst de pootjes, dan het snuitje en dan volgt de rest. Als het eenmaal op de wereld is wordt het voor de moeder gelegd zodat ze hem schoon kan likken. Mijn nichtje vraagt voorzichtig: ‘Oma, dat bloed dat uit haar gaatje komt? Wat is dat?’ Oma legt uit dat dat het zakje is waar de lammetjes in hebben gezeten, de baarmoeder. Waarop direct de vraag volgt: ‘Is dat bij tante Dyanne dan straks ook zo?’ Oma lacht en bevestigt haar vraag. Oma verwacht een tegenreactie, maar alle kinderen vinden het volstrekt normaal en huppelen vrolijk verder.

Na deze prachtige ervaring is het tijd voor ‘un sjtuk vlaam mit un tas chocomel’ in de gezellige rustieke herberg. Dan is het tijd om naar huis te gaan, maar niet voordat we in de wolwinkel zijn geweest. Het schapenwol wordt verwerkt tot producten die in deze mooie winkel te koop zijn. Denk aan dekbedden, kussens, vachten, truien, vesten, breiwol, handschoenen en – echt mijn favoriet – sloffen! Daarnaast verkopen ze ook schapenknuffels. Drie keer raden dus waar wij mee thuis kwamen.  O ja, trouwens niet alleen met schapenknuffels. ’s Avonds genoten we nog een keer van ons bezoek aan de schaapskooi. Oma kocht namelijk nog een heerlijk Geuldal lamsvleespakket. Mmmmmm! Het beste lamsvlees uit de regio, alom gebruikt in de beste restaurants!

In januari, februari en maart ben je elke zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00  uur welkom in Schaapskooi Mergelland. Voor het geld hoef je het niet te laten. Volwassenen betalen 3 euro, inclusief koffie of thee. Kinderen tot 12 jaar hoeven niet te betalen. De wolwinkel is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

___________________________
Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

show auteur

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu