Home > Kunst en Cultuur > Vijftien jaar TEFAF door de ogen van Loraine Bodewes

Vijftien jaar TEFAF door de ogen van Loraine Bodewes

Fotograaf Loraine Bodewes is al vele jaren een van de vaste fotografen van TEFAF Maastricht, de beroemdste en toonaangevendste kunstbeurs ter wereld. Van 27 november tot 27 maart is in het reeds verbouwde Centre Céramique een kleine greep uit haar werk te zien onder de titel Reframed by Loraine Bodewes.

Een oudere dame die een schilderij bewondert. Niet bepaald een beeld waar je versteld van zou moeten staan, ware het niet dat de vrouw in kwestie chique gekleed is, maar desondanks in Nike Air Max sneakers over de beursvloer wandelt. Loraine Bodewes zag het, aarzelde geen moment en schoot het plaatje. Het leverde een spectaculaire foto op, want de dame maakt nu in feite deel uit van het kunstwerk op de foto van Loraine.

Keurmeesters, standhouders, excentrieke kunstkenners en extravagante bezoekers. Loraine fotografeert al ruim vijftien jaar op kunstbeurs TEFAF. Uit haar foto’s blijkt haar voorliefde voor schoonheid en beweging, kijken met een andere blik en niet te vergeten humor. Dat komische zie je terug in veel van haar foto’s. Ze zet niets in scène, benadrukt ze. Al haar foto’s weerspiegelen de bijzondere realiteit van TEFAF.

Loraine probeert altijd te voorkomen dat mensen doorhebben dat ze er is, want dan worden de mensen heel zelfbewust en gaan ze zich anders gedragen. Uit haar foto’s blijkt dat ook, want het zijn geen gemaakte plaatjes. De mensen op haar foto’s zijn zichzelf. Ze gaan zo op in de kunstwerken dat ze niet eens merken dat ze gefotografeerd worden. ,,Als fotograaf ben je als het ware een vlieg op de muur, waardoor je de puurheid van de mens kunt vastleggen”, vertelt Loraine.

De overzichtstentoonstelling bevat de meest aansprekende beelden van de afgelopen vijftien jaar, waaronder de foto waarmee ze in de categorie kunst, cultuur en entertainment van de zilveren camera de eerste prijs won in 2004 en vier jaar later nog eens de derde prijs met ander werk over de kunstbeurs. Loraine beschouwt het niet alleen als een eer om haar werk op deze manier tentoon te stellen, maar is er vooral enorm trots op, en dat merk je als je met haar door de expositie loopt. De foto’s worden door middel van een nieuw aantrekkelijk presentatiesysteem binnen Centre Céramique tentoongesteld waardoor de foto’s ook goed tot hun recht komen.

Loraine kan eindeloos vertellen over wat ze in de loop der jaren allemaal heeft meegemaakt. De passie voor TEFAF komt in elk beeld tot uitdrukking. De belangrijkste kunstbeurs ter wereld en haar veelal excentrieke bezoekers zijn ongetwijfeld goed voor nog vele jaren inspiratie.

Avenue Ceramique 50, Maastricht (NL) – centreceramique.nl

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.