Home > Kunst en Cultuur > Horse of Kings, Thief of Hearts steelt harten in New York

Horse of Kings, Thief of Hearts steelt harten in New York

Auteur: Ludo Dies

Je zou het zijn levenswerk kunnen noemen. In ieder geval is de uit Boukoul afkomstige filmmaker Mario Dirkx (1969) er dag en nacht mee bezig geweest. Vanaf 2008 sluimert het dan nog vage idee om een documentaire te maken over het paardenras dat hem fascineert: het kartuizerpaard. Wat als ingeving begon groeide gaandeweg uit tot een missie.

Vanaf 2010 is hij tussen zijn drukke werkzaamheden als freelance cameraman -editor en gastdocent door vrijwel onafgebroken in de weer om zijn droom te verwezenlijken. Maar tussen droom en werkelijkheid staan vooral middelen en zakelijke beslommeringen in de weg. Door crowdfunding heeft Dirkx de eindjes aan elkaar weten te knopen. Het resultaat van deze geestdriftige werkijver is in New York tijdens het EQUUS Film Festival rijkelijk beloond met een eerste plaats in de categorie lange documentaire. ,,Die erkenning voelt heel erg goed. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar dat was het allemaal meer dan waard.”

Mario Dirkx is geen man van veel woorden. Eerder nuchter dan euforisch kijkt hij terug op de erkenning die zijn documentaire internationaal ten deel is gevallen. Natuurlijk is hij opgetogen over de aandacht die zijn film krijgt, maar hij is er de persoon niet naar om in de voorste rij te zitten als de loftuitingen aan zijn adres worden uitgesproken. Sterker nog, vanwege een vergissing in zijn tijdschema miste hij de vertoning van zijn eigen film in New York. ,,Door de hectiek van dat festival was ik de vertoning van de film misgelopen. Helemaal naar New York en dan het moment suprême missen. Dat was balen. Toen ik hoorde dat de film in de prijzen gevallen was, viel die ergernis meteen van me af”, zegt Mario Dirkx op zijn werkplek bij C-mill in Heerlen.

Terugdenkend aan het maakproces van Horse of Kings, Thief of Hearts, de film over zijn geliefde paardenras, brengt een glimlach op zijn gezicht. ,,Die paarden fascineren me. Hun eigenzinnige en edelmoedige karakter spreekt me evenzeer aan als de zuivere, elegante gratie van hun bewegingen. Het is een Spaans ras dat door de kloosterorde van de kartuizers in Jerez de la Frontera eeuwen geleden is gefokt op bijzondere edele raskenmerken. Die bloedlijn is al eeuwen zuiver.” De paarden zijn omgeven met een mystieke zweem. In Spanje worden ze tot de dag van vandaag ingezet als politiepaard, maar ze zijn ook te vinden in de arena tijdens het stierenvechten. ,,Ze zijn vurig, maar ook gehoorzaam en lief. Ze maken in Spanje gewoon deel uit van het dagelijkse leven en zijn dus volledig verweven met de cultuur. De film gaat over de rol die dit paard door de eeuwen heen speelt. De hoofdrol wordt gespeeld door de Spaanse paardenkenner Kolonel Juan LLamas Perdigo met wie ik een vriendschapsband heb opgebouwd.”

Vanaf 2010 is Mario Dirkx met enige regelmaat naar Spanje gegaan. Aanvankelijk nog zonder script. Gaandeweg zocht hij zijn team bij elkaar. Claudio van Ruiten-de Leeuw schreef het scenario. Ook de financiële ruimte om te kunnen draaien, moest Dirkx zien te organiseren. Er werd een succesvolle crowdfund-actie opgezet. ,,Toen de financiën wat ruimer waren, ben ik met een aantal mensen aan de slag gegaan om de film af te werken. Gino en Jiri Taihuttu hebben de prachtige muziek bij de film gecomponeerd en uitgevoerd. Dit voorjaar is de film ook in Nederland te zien. Ik hoop dat het ook hier een gevoelige snaar zal raken. Ik weet uit ervaring dat de kartuizerpaarden je hart kunnen stelen. ”    

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.