België dik in de prijzen op filmfestival Cannes
Het was al bijzonder van de 21 geselecteerde films in de officiële competitie voor de Gouden Palm er maar liefst 3 uit België kwamen. Maar dat alle drie dan ook nog met een belangrijke prijs er vandoor gingen in Cannes, overtrof alle verwachtingen.
De Gentse filmmaker Lukas Dhont won de Grand Prix voor zijn film Close. Die gaat over een heftige vriendschap tussen twee jongens van 13 jaar. Die wordt op enig moment fors verstoord. Het gaat over de traditionele rol van jongens en meisjes in de maatschappij, en hoe sommigen daarmee worstelen. De film had bij de gala-première al een enorme ovatie van het publiek gekregen.
Voor filmkoppel Charlotte Vandermeersch en Felix van Groeningen was er de Juryprijs voor hun rolprent De acht bergen naar de gelijknamige bestseller van de Italiaanse auteur Paolo Cognetti. De film gaat ook over vriendschap tussen twee jongens. Een woont in de stad, de ander in de bergen. Het boek gaat over de onverwoestbare vriendschap tussen Pietro, een stadsjongen uit Milaan, en Bruno, een jongen uit de bergen. Ze leren elkaar tijdens hun kindertijd kennen tijdens een zomervakantie in de bergen. Over de jaren heen verwatert het contact, maar hun band blijft overeind.
Charlotte Vandemeersch was voor het eerst co-regisseur in deze productie. „We zijn met een camper voor vijf maanden naar Italië vertrekken om ons daar in de bergen helemaal in te leven. Je ziet natuurlijk dat het in sommige dorpen onmogelijk meer is om nog zo afgelegen te wonen, puur zelfvoorzienend. Vooral de jongeren zitten daar niet meer zo op te wachten. Al is het voor een stadsmens als ik weldadig om daar tot rust te komen.”
De gebroeders Dardenne, routiniers op het festival, kregen deze keer geen Gouden Palm zoals twee maal eerder, maar nu een speciale prijs vanwege de 75e editie van het festival. Hun film Tori en Lokita gaat over immigrantenkinderen die vanuit Afrika in de regio Luik terechtkomen. Een film met een maatschappelijke inslag, zoals doorgaans het geval is bij de Luikse broers.
De grootste prijs, de Gouden Palm voor de beste film, ging naar de Zweedse regisseur Ruben Östlund, voor de duistere komedie Triangle of sadness. Het was voor Östlund al de tweede keer dat hij de Gouden Palm in ontvangst mocht nemen.