Home > Kunst en Cultuur > Reijmerstok met Pinksteren één grote galerie

Reijmerstok met Pinksteren één grote galerie

Het Zuid-Limburgse kerkdorp Reijmerstok (gemeente Gulpen-Wittem) verandert op maandag 16 mei (Tweede Pinksterdag) in één grote galerie: ‘De Poorten van Reijmerstok’. Carréboerderijen openen hun toegangspoorten, en binnenplaatsen en tuinen vormen het decor voor de mooie kunst in vele disciplines. Op meer dan 30 locaties tonen zo’n 70 beroepskunstenaars uit Nederland, België en Duitsland hun werken. Bij de organisatie, die in handen is van Fanfare St. Franciscus, zijn zo’n 200 vrijwilligers betrokken.

Van 10.00 tot 18.00 uur hebben bezoekers van het dorp de mogelijkheid om een 3 kilometer lange ‘kunstwandeling’ te maken in en rond het dorp, met uitzicht over het glooiende heuvellandschap en het Gulpdal. Bezoekers lopen door veld-  en holle wegen met prachtige vergezichten over het Heuvelland en het Gulpdal. Zij doorkruisen appel- en perenboomgaarden en de Gulpener hoptuinen. Mensen die vermoeid raken of slecht ter been zijn, kunnen met de huifkar. Op verschillende rustpunten kunnen streekproducten worden genuttigd en op een aantal plaatsen is er sfeermuziek.

In de kerk, die op zichzelf al de moeite waard is om te bezichtigen, worden rondleidingen gegeven langs de kruiswegstaties van de Limburgse kunstenaar Charles Eyck (1897-1983). De rondleidingen wordt verzorgd door Rob Kooiman, partner in museumprojecten en Charles Eyck-kenner. De rondleidingen worden afgewisseld met klassieke liederen uitgevoerd door de internationaal bekende opera- en operette zangeres Marjon Lambriks.

Reijmerstok is met zo’n 600  inwoners één van de kleinste nostalgische kerkdorpen in Gulpen-Wittem. Van origine waren de ‘paoëttekiekers’ nieuwsgierige dorpsbewoners, die van achter hun poorten de omgeving en de passanten in de gaten hielden. Deze poorten worden gedurende de kunstexpositie geopend en iedereen is welkom om nu zélf eens een kijkje achter de poorten van de ‘paoëttekiekers’ te nemen. Het hele dorp wordt opgepoetst en op zijn mooist gepresenteerd. Inwoners maken zich op voor een gastvrije ontvangst.

De entree voor volwassenen bedraagt 6,50 euro. Tickets kunnen bij de entree worden gekocht, maar tot 8 mei ook online via www.poortenvanreijmerstok.nl (in de voorverkoop kosten ze 4,50 euro). Kinderen en jongeren – begeleid door een volwassene – hebben gratis entree. Programmaboekjes zijn gratis verkrijgbaar aan de kassa..

Er zijn voldoende gratis parkeerplaatsen.

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.