Home > Kunst en Cultuur > Theater aan het Vrijthof verheugt zich op zelfstandigheid

Theater aan het Vrijthof verheugt zich op zelfstandigheid

Auteur: Maarten van Laarhoven

De kaartverkoop gaat als een speer en de lof die het theater krijgt toebedeeld − van zowel publiek als van professionals − is groot, zeker na de ingrijpende verbouwing van de afgelopen jaren. „Wij zijn ons klaar aan het maken voor zelfstandigheid,” zegt directeur Jean Boelen.,,Als ik de politiek goed beluister, is de kans aanzienlijk dat we op dat vlak weldra grote stappen kunnen zetten. Een zelfstandige positie, los van de gemeente, geeft ons bijvoorbeeld veel meer mogelijkheden om te ondernemen. Onze bedrijfsvoering wordt een stuk efficiënter, we kunnen subsidies aanvragen en sponsorgelden binnenhalen. Bovendien wordt het veel gemakkelijker om samen te werken met andere partijen, in de stad maar ook daarbuiten. We verheugen ons er nu al op.”

Boelen heeft alle reden om tevreden te zijn. Sinds hij drie jaar geleden aantrad kent het theater stijgende bezoekersaantallen. „In het lopende theaterseizoen hebben we meer dan 132.000 tickets verkocht. De verkoop voor het nieuwe seizoen is net gestart en na enkele weken zijn er al meer dan 55.000 tickets verkocht.”

Recente berichten waaruit je zou kunnen afleiden dat het Theater aan het Vrijthof een ingeslapen organisatie is die kansen laat liggen, hebben hem hooglijk verbaasd. Boelen: „Heeft dit theater het moeilijk? Nee, het gaat heel goed in Theater aan het Vrijthof. Ik wil daarbij verder niet ingaan op cijfers, omdat deze zonder achtergronden multi-interpretabel zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het profiel van het theater, het aantal zalen en de zaalcapaciteit en wel of niet meenemen van bezoekersaantallen van festivals, maar ook bijvoorbeeld educatie en coproducties. Want dan zouden we zeker uitkomen op 200.000 bezoekers. Met enkel cijfers vergelijk je appels met peren.”

Huisgezelschappen
De theaterdirecteur krijgt er geregeld vragen over. Dan legt hij graag uit dat het Theater aan het Vrijthof ook een reeks andere taken heeft dan louter de zalen vol te krijgen. „Onze opdracht is al 27 jaar hetzelfde: een verbindende rol spelen in de stad Maastricht. Wij zijn het theater van de stad. Wij zijn er voor zowel professionals als amateurs. We bedienen de vier grote huisgezelschappen – gezelschappen die belangrijk zijn voor zowel de stad als de provincie, maar die ook landelijk een belangrijke rol spelen. Opera Zuid krijgt de laatste tijd weer lovende kritieken, philharmonie Zuid-Nederland behoort tot de beste orkesten van het land, Toneelgroep Maastricht zet de ene na de andere spraakmakende productie neer en dan mogen we Sally Dansgezelschap Maastricht natuurlijk niet vergeten. Maastricht is een internationale ‘maakstad’ waar belangrijke cultuuropleidingen zijn gevestigd. Ik ben erg blij dat wij als theater een bijdrage kunnen leveren aan het succes van deze gezelschappen door ze te faciliteren in het maakproces van bijvoorbeeld repetitie, opbouw en première.”
Gezelschappen die zo’n belangrijk stempel drukken op het Limburgse cultuurlandschap omarmen heeft natuurlijk wel zijn weerslag op het aantal dagen dat het Maastrichtse theater voorstellingen in de grote zaal kan programmeren. Boelen: „En indirect ook op het aantal tickets dat het theater kan verkopen. Dat neemt niet weg dat we bijzonder trots zijn een bijdrage te kunnen leveren aan de producties van onze huisgezelschappen die na de première in Maastricht door heel Nederland reizen.”

Middenzaal
Wat ticketverkoop betreft ziet Boelen voor de komende jaren genoeg mogelijkheden. Veel zal afhangen van de komst van een hoognodige middenzaal, waar Maastricht al vele jaren op wacht. Met de Cultuurvisie van de gemeente Maastricht in het verschiet, is de kans dat die zaal er eindelijk komt groter dan ooit. „Met de aanvullende capaciteit van een middenzaal kunnen we niet alleen ons eigen publiek nog beter bedienen, maar ook de gezelschappen en artiesten die naar Maastricht komen én onze vaste partners als bijvoorbeeld de Nederlandse Dansdagen en de amateurverenigingen.”

Boelen vindt dat het Theater aan het Vrijthof na de verzelfstandiging zoveel mogelijk moet inzetten op samenwerking. Een fusie, zoals hier en daar recent bepleit, vindt Boelen niet wenselijk. „Samenwerking staat los van de bestuursvorm. We werken nu al samen met bijvoorbeeld Parkstad Theaters, dat gaat heel goed. We nemen gezamenlijk initiatieven en participeren in diverse coproducties. Laten we ook in de toekomst zoveel als mogelijk de samenwerking zoeken, maar het is wel belangrijk dat het Theater aan het Vrijthof ook in de toekomst zijn eigen ‘smoel’ behoudt. Ons DNA is ons bestaansrecht. Wij zijn het theater van de stad en van de grote cultuurmakers die Maastricht rijk is.”

Fotografie Anne Jannes

__________________________________
Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu