Home > Kunst en Cultuur > Nat begin in Cannes

Nat begin in Cannes

Auteur: Jo Cortenraedt

Bij het filmfestival van Cannes denk je aan glamour, mooie jurken, filmsterren uiteraard, zon, zee en palmbomen. Die sterren komen wel, de jurken ongetwijfeld ook en niet te vergeten een groot aanbod aan nieuwe films. Maar die zon, dat wordt nog een uitdaging. In de eerste nacht van het festival moest de brandweer in de chique, hoger gelegen buitenwijken diverse kelders leegpompen na zware regenbuien. En de temperatuur overdag nodigt bepaald niet uit om op het strand te gaan liggen, ook al is dat helemaal opgeknapt en opgehoogd afgelopen winter.

De komende dagen zal het op en neer gaan met het weer, zo is de voorspelling. Niettemin wordt er hier alles aan gedaan om zich te revancheren voor een relatief zwakke editie 2018, toen de organisatie onder meer in de clinch lag met Netflix, waardoor een boycot volgde. Nog altijd houdt de organisatie vast aan het principe dat alleen films in de hoofdcompetitie voor de Gouden Palm meedoen, die (ook) in filmtheaters worden gedraaid en niet alleen op Netflix. Daar is zeker wat voor te zeggen en dit jaar is een oplossing gevonden door films die door dit huis geproduceerd worden, wel in Cannes in première mogen gaan, maar dan in een ander programma, niet in de hoofdcompetitie.

In die zin is de kou uit de lucht, althans op filmgebied. Het festival is van start gegaan met de film The Dead Do’nt Die’ Van Jim Jarmusch, een vast gezicht in Cannes. In deze zombie-film spelen bekende namen zoals Bill Muray, Adam Driver, Selena Gomez, Steve Buscemi, Tom Waits en Iggy Pop. Een bij vlagen hilarische film waarin de doden in een Amerikaans stadje op een gegeven moment opstaan uit hun graf. De bewoners worden daar niet blij van.

  

Bij de persconferentie, die tegenwoordig pas daags na de officiële voorstelling volgt, vertelde Jarmusch hoe blij hij was met zo’n grote crew, om vervolgens vooral te praten over zijn angst voor de klimaatverandering. „Van de politiek hoeven we weinig te verwachten, het moet van ons komen, vooral van de jongeren.”

Bill Muray bleef humoristisch: „Jim heeft me heel veel geld en cadeaux beloofd, anders had ik niet meegedaan.”.  Om vervolgens op een vraag over de dood te antwoorden: „Ik geloof wel in een leven na de dood, maar niet voor iedereen. Ik ben benieuwd wie van jullie ik later nog tegenkom.”

De kop is eraf, de komende dagen zijn veel belovend. We verwachten hier nog heel wat namen, zoals Brad Pitt, Leonardi di Caprio, Al Paciono, Quentin Tarantino, Antonio Banderas, Penelope Cruz, Bruno Ganz, Matthias Schoenaerts, Isabelle Huppert, de gebroeders Dardenne en Monica Bellucci.

__________________

Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

 

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu