Kunst en Cultuur

Ontvangst bewindslieden tijdens sleuteloverdracht

Auteur: Maarten van Laarhoven

In het Stadhuis in Maastricht vond gisteren na twee jaar afwezigheid in verband met een grootscheepse renovatie weer de traditionele sleuteloverdracht plaats. Tijdens deze ceremonie draagt de burgemeester symbolisch de macht over aan de stadsprins. De bijeenkomst werd zoals gewoonlijk bijgewoond door een zware delegatie ‘boetelenders’ uit Den Haag.

Hij werd kort voor de ceremonie rond de Machsoverdrach hartelijk verwelkomd in de werkkamer van burgemeester Annemarie Penn-te Strake, maar moest ruim voor het einde weg, zodat hij zijn (hoge) carnavalsonderscheiding misliep. Het voortijdig vertrek van minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid uit de feestelijk aangeklede hal van het onlangs opgeknapte Stadhuis op de Markt had niets te maken met de grappen ten aanzien van zijn persoon, want die waren alleszins mild. ,,Het was zo gepland”, wist het Maastrichtse Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen, tot vorig jaar minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, na afloop te vertellen.  

Ziene Hoeglöstegheid

De jaarlijkse sleuteloverdracht op het Stadhuis, lokaal ook wel Machseuverdrach genoemd, werd volgens traditie bijgewoond door een delegatie uit ‘Den Haag’. Behalve Grapperhaus, die tot zijn aantreden als minister onder meer hoogleraar Europees Arbeidsrecht aan de Universiteit Maastricht was, waren aanwezig staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) en haar collega-staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties). Deze laatste was in de vroege ochtend op Nederlandse bodem geland na een bliksembezoek aan Sint-Eustatius (in verband met de bestuurlijke wanorde aldaar) om zich na een korte stop in zijn woonplaats Hegelsom (Horst aan de Maas) door zijn chauffeur te laten afzetten bij het Maastrichtse stadhuis. Hij wilde het per se meemaken, want als Limburgs bewindspersoon mag je zo’n evenement gewoon niet missen, verklaarde Knops na afloop van de ceremonie. Zijn komst naar de Limburgse hoofdstad was niet voor niets, want in tegenstelling tot minister Grapperhaus kreeg hij wel een onderscheiding uit handen Ziene Hoeglöstegheid prins Rolam d’n Ierste. 

Kopieermachine

Namens de provincie waren onder meer aanwezig gouverneur Theo Bovens en gedeputeerde Ger Koopmans. Uiteraard waren ook zij onderwerp van de vele  grappen die werden gemaakt door burgemeester Annemarie Penn-te Strake (gekleed in een even elegant als kleurrijk carnavalsensemble) en oud-stadsprins René Persoon, tegenwoordig ‘sirremoniemeester’ en ‘otoriteitetoeker’ van de Tempeleers. Behalve een aantal local heroes passeerde in de conferences ook een aantal landelijk bekende ‘Maastrichtse’ kopstukken de revue. Zoals Tom Dumoulin, winnaar van de Giro d’Italia, oud-minister en voormalig Olympisch Comité-lid Camiel Eurlings – ooit nog getipt voor het burgemeesterschap van de stad – en Willem Vermeend. Deze voormalig staatssecretaris, minister en UM-hoogleraar was in het verleden geregeld bij de Machseuverdrag aanwezig. Recentelijk was hij in opspraak wegens – vermeend – plagiaat en dan is het niet gek als je tijdens het ‘otoriteitetoeke’ in verband gebracht wordt met een kopieermachine.

Lach en traan 

Dat carnaval een feest is met een lach en een traan, zoals de carnavalsvierders in de Limburgse hoofdstad altijd met nadruk zeggen, werd ook weer duidelijk tijdens deze Machseuverdrach. Onder meer op het moment dat burgemeester Penn-te Strake vanaf het spreekgestoelte het woord richtte tot wethouder André Willems. Hij kon wegens ziekte niet aanwezig zijn, maar was er toch een beetje bij, omdat hij het spektakel volgde via de televisie.

Ontroerend was de hommage die middels het zingen van het Maastrichtse volkslied en de projectie van een serie foto’s werd gebracht aan oud-burgemeester Philip Houben. De op 23 april vorig jaar overleden Houben stond te boek als een kundig bestuurder, maar ook als theaterman in hart en nieren. Ten tijde van zijn burgemeesterschap drukte hij maar liefst vijftien keer een onvergetelijk stempel op de Maastrichtse sleuteloverdracht, zoals ook veel ‘boetelenders’ weten.

Foto’s: Marcel van Hoorn

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Kunst en Cultuur

Gerelateerd nieuws