Home > Kunst en Cultuur > Highlights Kunst & Cultuur juni 2023

Highlights Kunst & Cultuur juni 2023

Veel muziek om de zomer te verwelkomen zowel binnen als buiten. En ook als de zon niet meedoet blijft het ‘stralend mooi’ in de Limburgse musea of geurt het naar rozen in een Noord-Limburgs kasteel.

patricia kaersenhout: Visions of Possibilities | Bonnefanten Maastricht

De rode draad in Visions of Possibities, de eerste Nederlandse overzichtstentoonstelling van patricia kaersenhout, is haar onderzoek naar de Afrikaanse volksverspreiding, die ze in verband brengt met de geschiedenis van het kolonialisme, de slavernij, racisme, feminisme en seksualiteit. Met behulp van verschillende media, waaronder textiel, print, performance, film en installatie, onthult kaersenhout geschiedenissen die zijn weggevaagd of verborgen. Door het toevoegen van een ander perspectief ontstaat er een completer en eerlijker beeld van de wereldgeschiedenis, anders dan de Westerse.

10 juni tot 5 november | Bonnefanten.nl

patricia kaersenhout, The politics of the Black female body #13 (bewerkt), 2012. Courtesy van Liesbeth Bik, Rotterdam

Rozenfestijn | Kasteeltuinen Arcen

De ‘koningin van de bloemen’ staat in de schijnwerpers tijdens het Rozenfestijn in Kasteeltuinen Arcen. Duizenden rozen staan in bloei in het barokke Rosarium, in de kunstwerken in de rest van het park, in het eeuwenoude kasteel en de Oranjerie. Met de prachtige klanken van de rozenopera erbij is het genieten in geuren en kleuren!

8 t/m 12 juni| Kasteeltuinen.nl

Van Kotona naar Varpullan | Museum Valkenburg

Deze unieke expositie toont de veelzijdige werken van zes Limburgse kunstenaars uit één familie: Varpu Tikanoja, Kore Spronken, Marjori Overdijk, Ree Meertens, Caius Spronken en Arthur Spronken.

Het Tikanoja Art Museum, een van de bekendste kunstmusea van Finland, bracht deze expositie al in de zomer van 2021. Van Varpu Tikanoja, Kore Spronken, Marjori Overdijk en Ree Meertens zijn olieverfschilderijen te zien. Caius Spronken is vertegenwoordigd met beelden en reliëfs. Arthur Spronken met beelden en tekeningen.

Tot 23 juli | museumvalkenburg.nl

Varpu Tikanoja

Kore Spronken

Midzomer concert met COoL | Maaspoort, Venlo

Dit wordt het eerste officiële concert van dit gloednieuwe kamerorkest bestaande uit een kern van topmusici afkomstig uit Limburg, met allen een werkpraktijk in grote symfonieorkesten in Nederland en Europa. COoL wordt geleid door de Venlose dirigent Josef Suilen. Hoboïst Ralph van Daal als solist optreden. Cool heeft heerlijke werken uitgekozen van Josef Haydn, Johann Nepomuk Hummel en Wolfgang Amadeus Mozart.

23 juni, 20.15u | maaspoort.nl

Will and The People | Muziekgieterij, Maastricht

Het catchy nummer ‘Lion in the Morning Sun’ is niet weg te slaan uit de playlists van de internationale radiostations. Maar de Britse indieband Will And The People is natuurlijk geen one hit wonder! Na hun korte pauze van het touren, die toevallig net voor de pandemie plaatsvond, is de band nu weer volledig opgeladen en klaar om weer het podium op te gaan.

12 juni, 19.30u | muziekgieterij.nl

Royal Salute Marinierskapel der Koninklijke Marine, Klassiek | Theater aan het Vrijthof Maastricht

Met het programma Royale Salute, wordt een muzikaal eerbetoon gebracht aan het 10-jarig koningschap van Willem Alexander. Variationen über Wilhelm von Oranien van Richard Strauss en de Krönungsmarsch van Pjotr IIjitsj Tjaikovsky worden afgewisseld met show- en bigband repertoire met zangeres Suzan Seegers als solist en toegankelijke volksmuziek uit verschillende van over de hele wereld.

11 juni, 15.30u | theateraanhetvrijthof.nl

De Zonnekoning en Oranje – Slaags aan de Maas | Limburgs Museum Venlo

De Zonnekoning en Oranje biedt een uniek perspectief op de decennialange strijd tussen de Franse koning Lodewijk XIV en de Oranjeprins Willem III voerden beginnend bij het Beleg van Maastricht 350 jaar geleden. De expositie toont unieke en nooit eerder in Nederland vertoonde kunstwerken en historische objecten. Met medewerking van Châteaux de Versailles, Musée du Louvre, Rijksmuseum en de Koninklijke Verzamelingen.

10 juni 2023 tot en met 7 januari 2024 | Limburgsmuseum.nl

Charles le Brun, Ruiterportret van Lodewijk XIV, 1660-1679, olieverf op doek, 325 x 250 cm. Collection du Musée des Beaux-Arts de la Ville de Tournai

JekerKlassiek | kamermuziekfestival binnenstad Maastricht, Jekerkwartier

‘Hét toegankelijkste klassieke muziekfestival van Maastricht’. Zo wordt  JekerKlassiek genoemd en die slogan dekt volledig de lading. Op diverse verrassende binnen- en buitenlocaties, van Historisch Centrum Limburg tot een kinderspeelgoed- en kledingwinkel zijn optredens in soms opmerkelijke samenstellingen. Stadsbeiaardier Frank Steijns speelt bijvoorbeeld op een mobiel carillon samen met een koper kwintet. Ook studenten van philharmonie zuidnederland en Conservatorium Maastricht verzorgen concerten.

4 juni, 13.00-17.00u, gratis | Jekerklassiek.nl

Dialogues des Carmélites, Francis Poulenc | Opéra Royal de Wallonie Luik

Met Dialogues des Carmélites (gesprekken van de carmelitessen) levert de componist Francis Poulenc een ontroerend portret over nonnen tijdens de Franse Revolutie. Onder muzikale leiding van Speranza Scappucci, met Alexandra Marcellier, Bogdan Volkov, Sheva Tehoval en de grote Nederlandse sopraan Eva-Maria Westbroek.

21, 23, 27 en 29 juni 20.00u, 25 juni 15.00u | operaliege.be

Kunstdagen Wittem, FEIER / FIRE, Berlage Saxophone Quartet

Kunstdagen Wittem schenkt dit jaar aandacht aan de thema’s bezinning, zingeving en de roerige tijden van 100 jaar geleden.

De voorjaarsserie wordt afgesloten met FEIER / FIRE-Feest en Vuur. Feestend en dansend de afgrond in met het Berlage Saxophone Quartet met medewerking van Martijn Cornet (bariton) en  Karin Strobos (sopraan). Ze brengen muziek van Gershwin, Cole Porter en Kurt Weill. De Roaring Twenties. Glitter en glamour tegenover onheil dat nadert. Een spreekwoordelijke dans op de vulkaan, ongeveer 100 jaar geleden, die verdacht veel weg heeft van onze tijd.

10 juni, 20.15u | Kunstdagenwittem.nl

The Hillbilly Moonshiners | ECI cultuurfabriek Roermond

The Hillbilly Moonshiners is een hedendaagse bluegrassband die je favoriete nummers van vandaag en vroeger speelt. Misschien kun je beter zeggen partyband want op diverse internationale popfestivals hebben ze al laten zien hoe je een feestje moet bouwen. Ook in Roermond overgieten The Hillbilly Moonshiners de grootste hits met Louisiana moeraswater. Herbeleef klassieke nummers van artiesten als Bon Jovi en Michael Jackson, Taylor Swift, Katy Perry en Beyoncé.

2 juni, 20.30u | ecicultuurfabriek.nl

show auteur

Auteur: Kris Németh

Enthousiast promotor euregionale kunst en cultuur

Kris Németh

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.