Home > Blog Jo Cortenraedt > Harrison Ford blaast Indiana Jones nieuw leven in

Harrison Ford blaast Indiana Jones nieuw leven in

Het leek erop dat met de vier gemaakte speelfilms rondom het fenomeen Indiana Jones een einde kwam aan deze interessante en merkwaardige tijdmachine, alle keren geregisseerd door Steven Spielberg, waarvan drie al in de jaren tachtig.

Maar regisseur James Mangold heeft het toch aangedurfd om nog een keer met deze ‘magie’ op het witte doek te komen onder de titel Indiana Jones, Dial of Destiny. En helemaal verrassend, de inmiddels 80-jarige Harrison Ford speelt toch nog de hoofdrol, ook al is hij in de film op digitale wijze dan een jaar of tien jonger gemaakt.

Als vanouds veel spektakel en ook geweld, al is Harrison Ford nu niet zozeer de uitvoerder, maar meer degene die zaak aanstuurt. De noodzakelijke nazistische schurk wordt gespeeld door de Deense acteur Mads Nikkelsen, en dat gaat hem heel goed af.

In Cannes is deze – wat Harrison Ford betreft – allerlaatste versie van Indiana Jones verschillend ontvangen. De Franse pers bijvoorbeeld is zeer te spreken over zowel de acties alsook het acteerwerk. De Angelsaksische pers vindt dan weer dat het toch allemaal een beetje van hetzelfde begint te worden en dat Ford het qua tempo niet meer helemaal bijhoudt. Hoe dan ook is er veel spektakel te zien met natuurlijk ook de nodige achtervolgingen, te paard, met het vliegtuig zelfs, met de boot, op alle mogelijke manieren.

In ieder geval was het voor de organisatie van het festival een gouden kans om deze legendarische acteur nog een keer naar de Côte d’Azur te halen en dat heeft hij geweten. Voor een volle zaal kreeg hij niet alleen een staande ovatie, maar ook een gouden erepalm als hommage aan zijn werk. De Amerikaanse routinier was zichtbaar ontdaan. Niet alleen op dat moment, ook daags erop tijdens de persconferentie werd het hem soms teveel.

,,Ik ben zo blij dat ik op mijn leeftijd nog mag werken. Het welkom dat ik hier in Cannes heb gekregen, voelt als een warme deken. Ik vind persoonlijk dat James Mangold als regisseur heel diep is gegaan. Ik ben blij dat ik kan meewerken aan films waarin goede verhalen worden verteld. Ik hou ook van het karakter dat ik speel.”

Met veel gevoel voor humor antwoordde Ford op vragen over zijn leeftijd en zijn beroep. ,,Dank voor uw zorgen, maar het gaat best nog wel, al denk ik dat ik zo meteen wel een dutje ga doen.”

Harrison Ford hamerde erop dat hij decennia terug de basis legde voor zijn succesvolle carrière door veel acteerlessen te volgen. ,,Het is een vak, met geluk alleen red je het niet. En ik heb uitdagingen nodig in mijn leven. Natuurlijk realiseer ik me dat ik al dood had kunnen zijn, maar ouderdom heeft ook voordelen, je kunt het speelveld beter overzien.”

Of deze versie van Indiana Jones ook weer een blockbuster wordt zoals de voorgaande versies, zal de komende weken en maanden moeten blijken.

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.