Home > Kunst en Cultuur > Dé culturele highlights in Limburg, februari 2023

Dé culturele highlights in Limburg, februari 2023

Verruim je blik en warm je aan cultuur deze winterdagen! Met deze keuze uit het rijke aanbod van de culturele instellingen in de regio gaat dat zeker lukken.

Tussen Kunst en Kopie
11 februari 2023 t/m 25 februari 2024| Bonnefanten, Maastricht
De Kunstacademie Maastricht bestaat 200 jaar en presenteert in samenwerking met het Bonnefanten een aanzienlijk deel van haar collectie gipsen afgietsels: ‘de Academische Gipsotheek Maastricht’. De zeldzame collectie is met de oprichting van de Stadsteekenschool in 1823 ontstaan en telt nu ongeveer 500 stukken. Als enige in het land is de verzameling bewaard gebleven.

Entree 17,50 euro – bonnefanten.nl

Vastelaovendconcerten philharmonie zuidnederland
10 tot en met 18 februari | Weert, Heerlen, Maastricht, Venlo, Geleen en Sittard

Alaaf!!! Het is al jaren dé opmaat naar carnaval. Lach, ‘sjoenkel’ en zing mee tijdens deze 6 x 11 + 4e editie van de Vastelaovendklassieker. Met een mix van klassieke muziek, liedjes en de nodige flauwekul staat het orkest onder leiding van Enrico Delamboye – bijgestaan door artiesten als Brigitte Heitzer, Bart Stocken en Sef Thissen – garant voor het juiste carnavalspeil. En dat onder artistieke leiding van Toneelgroep Maastricht.

Vanaf 19.11u, entree varieert tot en met 40 euro – philharmoniezuidnederland.nl

Ingrid Dreuss cureert
T/m 11 maart 2023 | CC Maasmechelen

Als creative producer voor reclame-, mode- en muziekcampagnes van grote internationale namen en merken die daarbij ook nog eens galerist is in Antwerpen is, kent Dreuss zowel de commerciële als de kunstfotografie. Deze werelden brengt de geboren Maasmechelse samen met werken van de bekende Zweeds-Belgische fotograaf-regisseur Bjorn Tagemose, historicus-fotograaf Jakob Ulens en de Nederlandse kunstfotograaf Joost Vandebrug.

Maandag t/m vrijdag 10.00-12.00u en 13.00-21.00u, zaterdag 9.00-12.00u, gratis entree – ccmaasmechelen.be

Fotograaf: Bjorn Tagemose

Afrika in Beeld, van meisje tot vrouw
Tot en met 31 december 2023 | Museum van de Vrouw, Echt

Deze nieuwe tentoonstelling neemt je mee naar de sprekende cultuur van Afrika. Bijzondere beeldtaal, groot vakmanschap en eeuwen aan tradities. Symboliek, tradities en geheimtaal zijn al jong verweven met de levens van vrouwen op dit continent. De tentoonstelling volgt het levenstraject van een meisje in Afrika: van kind tot moeder en vertelt verhalen door middel van beelden, juwelen, textiel, kralen, poppen en beeldmateriaal.

Dinsdag t/m vrijdag 11.00-17.00u, zaterdag en zondag 13.00-17.00u, entree 6 euro – museumvandevrouw.nl

FAMOUS by Terry O’Neill
4 februari t/m 10 september | Fotomuseum aan het Vrijthof, Maastricht

Ruim 125 portretten gemaakt door de wereldberoemde Britse fotograaf Terry O’Neill (1938-2019) zijn acht maanden te bewonderen in Maastricht. De expositie FAMOUS toont iconische foto’s van internationale muzieklegendes, filmsterren en mode-iconen uit met name de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw. Naast exclusieve colourised editions ligt de focus op klassieke zwart-wit portretten. De stijlkamers en kabinetten van het monumentale museum vormen een stijlvol decor voor de foto’s.

Dinsdag t/m zondag 10.00-17.00u, entree 12,50 euro – fotomuseumaanhetvrijthof.nl

Fotograaf: Terry O’Neill

Een kijkje achter de coulissen, Eigen collectie Museum
29 januari t/m 16 april | Museum Valkenburg

Ongeveer twintig werken uit de Collectie Nederland (kunst en erfgoed in openbaar bezit) vormen de kern van deze tentoonstelling: schilderijen van onder meer Lei Molin, Ger Lataster, Jef Diederen, Frans Vos en Gèr Boosten. Ook een substantieel aantal archeologische schenkingen is te bewonderen.

Dinsdag t/m zondag 13.00-17.00u, entree 8 euro – museumvalkenburg.nl

Charles Eyck

Lully en de zonnekoning, Luchtige muziek uit het Franse Hof
10 t/m 12 februari | Maastricht, Sittard en Gulpen

Barokorkest AD MOSAM uit Sittard brengt in deze productie een ‘soudtrack’ van grandeur en decadentie. Terwijl Lodewijk XIV Maastricht belegert in 1673 vermaakt Versailles zich uitbundig. AD MOSAM, onder leiding van Bernard Wolteche, roept deze carnavaleske sfeer met vrouwelijke topzangeressen en een kleurrijk orkest weer op. Ruimtelijk spel -‘mise en espace’- licht en accessoires voeren u mee naar Lodewijks alternatieve werkelijkheid.

Vrijdag en zaterdag 20.00u, zondag 17.00u, entree varieert tot 25 euro – admosam.nl

Albast
T/m 26 februari 2023 | M Museum, Leuven

Albast, luxueuzer dan goud en zacht als fluweel, was een erg populair materiaal in de Europese beeldhouwkunst. M en het Musée du Louvre Parijs hebben de handen ineen geslagen om aan de hand van topstukken van de 14e tot en met de 17e eeuw de aspecten van het materiaal volledig uit de doeken te doen. Wandel langs gotische retabelfragmenten, barokke altaren, bijzondere verzamelobjecten en gigantische grafmonumenten.

Heel de week 11.00-18.00u, donderdag 11.00-22.00, woensdag gesloten, entree 12 euro – mleuven.be

Fotograaf: Dirk Pauwels

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.