Home > Culinair > Een huiselijk gevoel in een eeuwenoud kasteel

Een huiselijk gevoel in een eeuwenoud kasteel

Auteur: Maarten van Laarhoven

Karel de Vijfde logeerde er, net als Willem van Oranje, tsaar Peter de Grote en vele andere tot de verbeelding sprekende figuren die de geschiedenis van Europa mede hebben bepaald: Kasteel Wittem, pittoresk gelegen op een plek in het Limburgse Heuvelland waar ’s zomers druk gewandeld wordt, is een plek met een roerige geschiedenis. Wanneer je als bezoeker je fantasie de vrije loop laat, kun je de bewogen historie als het ware voelen. Alleen al dat laatste is een prachtig gegeven, waar je als hotel iets mee moet, vinden Silvia en Ronald de Meij-Rooding, de huidige eigenaren van Kasteel Wittem. 

Samen met hun personeel doen ze er alles aan om de bijzondere kasteelbeleving te behouden, maar hun gasten tegelijkertijd een warm thuisgevoel te geven. Iets wat wonderwel lukt, gezien de positieve reacties van diezelfde gasten, vertellen Silvia en Ronald de Meij de onderste torenkamer van het romantische kasteel dat inmiddels alweer zo’n vijf jaar in hun bezit is. ,,Een leuk voorbeeld: soms vinden we hier ’s morgens een boek dat opengeslagen en omgekeerd op tafel ligt. In een enkel geval ligt het leesbrilletje er nog bovenop. Dan heeft hier iemand tot heel laat zitten lezen. Voor ons is zoiets een teken dat onze aanpak werkt en dat de mensen zich hier op hun gemak voelen.” 

Voor één dag of een paar dagen kasteelheer of kasteeldame zijn, op een plek die al sinds de twaalfde eeuw bewoond wordt: Kasteel Wittem – dat overigens ook een rol speelt in het Suske en Wiske-album De jolige joffer (1987) – spreekt in meerdere opzichten tot de verbeelding. Tot in de jaren ’80 gold het op gastronomisch gebied als een vrijwel onneembaar bastion, een uiterst chique eetgelegenheid, waarvan in de goegemeente werd gefluisterd dat je er alleen mocht komen als je over heel veel geld beschikte. 

Gelukkig is die tijd voorbij, zeggen de huidige eigenaren lachend. Want de plek die ze een paar jaar geleden hebben omgevormd tot hotel-restaurant annex eigentijdse plek voor huwelijken, vergaderingen en recepties, is meer dan de moeite waard om te worden bezichtigd. Zowel van buiten als van binnen, benadrukken ze. ,,Iedereen is hier van harte welkom, ook voor een kopje koffie met een stukje vlaai of een mooi glas wijn met eventueel wat kleine hapjes. In ons Petit Restaurant Violin of bij mooi weer buiten op het terras. Dat wil zeggen: als er geen officiële bijeenkomsten zijn, want in dat geval moeten we het natuurlijk wel een beetje exclusief houden, aldus de kasteelheer. 

Op dit moment zijn – hoe kan het ook anders – de voorbereidingen voor de feestdagen in volle gang. Over belangstelling hoeven ze zich niet druk te maken, want ze zitten alweer weken volgeboekt: ruim 200 couverts in drie dagen tijd. Het vele werk zit hem in de details, want de gasten die tijdens de kerstdagen afreizen naar Kasteel Wittem, wacht – zeker wanneer ze een arrangement hebben geboekt – een prachtig programma vol beleving, kunnen Silvia en Ronald alvast verklappen. 

Zo worden de gasten op eerste kerstdag verrast met een cadeautje bij het ontbijt, en krijgen de diners – samengesteld door chef-kok Eric van de Weijer – een extra feestelijk tintje door optredens van operadiva Marjon Lambrix. Daarnaast hebben de gasten de mogelijkheid om tijdens kerstavond – zoals al een paar eeuwen lang gebeurt – de plechtige nachtmis bij te wonen in het nabijgelegen klooster. 

Wie ervoor kiest om de kerstdagen door te brengen in Kasteel Wittem, hoeft zich allerminst te vervelen: op eerste kerstdag is er een huifkartocht met picknick voorzien, terwijl er op tweede kerstdag een culinaire wandeling met een gids op het programma staat, waarbij de gasten van alles te weten komen over de bijzondere geschiedenis van het kasteel, het dorp en de streek. De arrangementen sluiten aan bij het streven van de eigenaren hun gasten ondanks de bijzondere entourage een warm thuisgevoel te geven. ,,Het is altijd weer leuk om te zien hoe er tijdens een huifkartocht of een gezamenlijke wandeling contact ontstaat tussen de gasten onderling. Het zorgt altijd weer voor een onvergetelijke sfeer.”   

Kasteel Wittem
Wittemer Allee 3
043-450 1208
info@kasteelwittem.nl
www.kasteelwittem.nl  

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.