Home > Kunst en Cultuur > Gevarieerd programma tijdens opening cultureel seizoen

Gevarieerd programma tijdens opening cultureel seizoen

Auteur: Dyanne Sleijpen

Zondag is het zover! De opening van het culturele seizoen in Maastricht: Het Parcours 2018. Ik kijk er elk jaar weer enorm naar uit. Maastricht verandert in een groot
festivalterrein waarop professionals, amateurs en jonge talenten laten zien waar ze goed in zijn. Dit jaar is het de 23ste editie. Voor mijzelf de 3de keer dat ik het programma in het Bassin mag presenteren. Stiekem vind ik het ieder jaar weer een beetje jammer dat ik zelf niet door de stad kan wandelen en kan genieten van alle prachtige performances. Daarom beleef ik ‘Het Parcours’ al enkele weken van tevoren. Ik bezoek de persconferentie en kruip achter mijn computer. Ik google de artiesten, zoek naar filmpjes en mán… wat is dat ieder jaar weer een genot! Ook dit jaar heb ik het programma doorgespit. De hoofdacts zijn heel gemakkelijk te vinden. De kleinere, maar daarom niet minder bijzondere, iets minder goed. Daarom enkele tips van mij, voor jou!

 • ‘Cultuur smaakt naar meer’.
  Dat is het thema van dit jaar. Volgens mij een van de beste thema’s ever, want ja, liefde gaat natuurlijk door de maag. Dus oppassen geblazen! Je raadt het al. Naast het culturele aanbod is er ruimte ingericht voor eten en drinken. Het totaalplaatje is dus compleet: Genieten van een prachtige performance met een wijntje en een hapje. Dubbel genieten dus! Smaken verschillen, dat klopt, maar soms moet je ook iets proeven wat je niet lust! Daarom is er geen betere dag om cultuur te proeven dan tijdens ‘Het Parcours’ met zo’n diversiteit aan optredens.
 • Slenter door de stad!
  Voor mij voelt ‘Het Parcours’ altijd een beetje als buitenspelen. Nieuwsgierig naar wat er om het hoekje gebeurt. Als ik om het hoekje heb gekeken, wil ik om het volgende hoekje kijken en zo gaat het de hele dag door! Mijn eerste tip is dus: ontdek de stad! Volg de groene loper (nee, niet die aan de andere kant van de brug) en blijf niet op één plek hangen. Het Vrijthof, Entre Deux, Mosae Forum, de Markt, de Boschstraat, het Bassin, het Sphinxkwartier, Lumière en ga zo maar door! Overal vind je prachtige locaties met adembenemende activiteiten! Dat betekent niet dat er in de rest van de stad niets te doen is. Er zijn dit jaar ook tien ‘side events’ te bezoeken op prachtige plekken die absoluut de moeite waard zijn om de uitgerolde groene loper even los te laten. Onder meer Marres, Rebelle en het Pesthuyspodium.

 • Plekjes waar je normaal niet mag komen.
  Yes, ook dit jaar is een deel van de performance geprogrammeerd op prachtige, monumentale locaties. Plekken die normaal gesproken niet toegankelijk zijn vormen nu het decor. Dit doordat ‘Het Parcours’ weer samenvalt met open Monumentendag. Absoluut de moeite waard is het Coachhuis, het voormalig woonhuis van Petrus Regout, de grondlegger van de aardewerkfabriek De Sphinx. Hier kunt u genieten van korte filmvoorstellingen van Cinema Mobile.
 • Neem je kinderen, je neefje of je nichtje mee!
  De laatste tijd hoor ik het weer veel te veel: ‘Kunst en cultuur is voor oude mensen’. Met een vriendin en haar zoontje van 8 bezocht ik een museum met een kindereducatie afdeling. Vol bewondering zegt deze vriendin: ,,Ik ben nog nooit met hem naar een museum geweest. Ik dacht, dat is iets voor oude mensen.” Ook enkele nieuwe brugklassers maakten tijdens de eerste les even duidelijk dat kunst en cultuur toch écht saai is. ,,Ouwieje mevrouw, gaan we dan net zoals mijn moeder naar het gekraai van zo’n vrouw ineen lelijke jurk luisteren?”. Zó zonde! Ik weet zeker dat als ze vaker een evenement als ‘Het Parcours’ bezochten, ze anders zouden denken. Hier komen ze in contact met alle soorten Kunst en Cultuur op een laagdrempelige manier. Ze zouden zeker het volgende zeggen: ,,Kunst en cultuur voor oude mensen? Dacht het niet hè Piet!”
 • Deze moet je écht zien!
  Tijd voor iets mafs! ‘Comedy Wash’ in The Student Hotel. Ik heb op de locatie al een kijkje mogen nemen en zie het helemaal voor me! Glij via de glijbaan naar de kelder en geniet van een hilarisch spektakel tussen de wasjes.
 • ‘Food village’
  Whooho! Voor mij echt een Walhalla! De markt wordt deels omgetoverd tot food village. Foodtrucks met de lekkerste hapjes en drankjes, verschillende bars en proeverijtjes.
  Mmmm! Het water loopt in mijn mond!

 • ‘Brightlands Roadshow’
  Een stand-up comedian en een robot vertellen de meest fantastische Brightlands verhalen. Je hebt de naam vast al vaker gehoord. Brightlands zijn ondernemers, onderzoekers en studenten die samenwerken en producten ontwikkelen die in onze toekomst een belangrijke rol spelen. En het toffe is: deze uitvindingen en experimenten willen ze met jou delen!
 • Speciaal voor de kids
  De superleuke kindvriendelijke conceptstore ‘Confetti’ is normaal gesproken al één groot feest voor de allerkleinsten. Tijdens “Parcours” is het feest helemaal compleet door de poppenkastvoorstelling en de sprookjesverhalen van Chantal Karsten. Daarnaast verzorgt ook de iets oudere jeugd optredens tijdens ‘Het Parcours’. Bij het Mosae Forum staat een organisatie naar mijn hart: Kunstbende Limburg. Zij ontdekken, ontwikkelen en exposeren jong, creatief talent tussen de 13 en de 18 jaar. Genieten! Bij de Muziekgieterij vind je jong jazztalent. ‘Doebiedoewaa!

  Of dit alles is? Echt niet! Er is véél en véél meer te zien. Ik doe nu heel veel acts te kort. Dus zorg dat je erbij bent en niet op een plek blijft hangen! En ben je in het Bassin, dan even zwaaien hè.

  Fotografie: FOCUSS22

show auteur

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu