Oudheidkundig museum Tongeren gaat ondergronds
Het Teseum, het museum bij de Onze-Lieve-Vrouwenbasiliek in Tongeren opende in 2016 de deuren van de nieuwe schatkamer. Twee jaar later onthult het museum de geheimen van de archeologische ondergrond. Een logische link, want ‘T’ van Tesaurum staat niet alleen voor schatkamer, maar ook voor ‘Terra’, en dan zitten we in de buik van de stad. Die verborg tot nu toe heel wat schatten uit het rijke verleden van de oudste stad van België.
Het verhaal van Tongeren begint drie meter onder de grond, in de voormalige Kapittelzaal. Daar introduceert een dertien minuten durende kortfilm aan de hand van archief-, drone- en andere beelden, wat je in dit museum mag verwachten. Alle beeldfragmenten komen nadien terug in de tentoonstelling.
De archeo site kan men lopen in drie categorieën: kinderen, jongeren en volwassenen. Iedereen ziet dezelfde fragmenten, maar hoort andere info op de audioguide.
Van 1999 tot 2008 vonden in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek ingrijpende opgravingen plaats. Men deed er zelfs vondsten die dateren van tien eeuwen voor Christus. Hierbij kwamen er sporen van Romeinse stadswoningen en muren vrij en middeleeuwse omwallingen. Maar liefst zeven religieuze bouwwerken zagen sinds lange tijd het licht. De vondsten boden waardevolle informatie over de ontwikkeling van de stad.
Aan de ontsluiting zijn veel studies vooraf gegaan. Bouwhistorici, natuur- en andere wetenschappers, antropologen, archeologen en kunsthistorici doken allemaal ondergronds. Het werd wikken en wegen wat behouden bleef om te exposeren, want er werden maar liefst 900 kisten vondsten bovengehaald.
Het Teseum is geopend van dinsdag tot en met zondag tussen 10 uur en 17 uur. Kijk voor meer informatie op: www.teseum.be
Fotografie: Jempi Welkenhuyzen
________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <