Orpheus

Auteur: Ludo Diels

Het oeuvre van kunstenaar Thomas Junghans is rijk aan lichaam en geest. Zijn beelden, tekeningen en portretten zoeken steeds naar een balans. Vaak schemert abstractie door in de figuratie. Soms lijken zijn beelden te zoeken naar evenwicht in een vaak onevenwichtige tijd. Het is kunst die troost biedt. Kunst die aangeraakt, geliefkoosd wil worden en tegelijk stoer overeind blijft. Werken van Junghans beklijven. Ze laten je niet los.

In 1989 plaatste de gemeente Beek het werk Orpheus van de in Arensgenhout wonende kunstenaar. Het verbeeldde de Orpheus-mythe waarin de zanger Orpheus al zingend zijn dode geliefde Eurydice wil bevrijden uit de onderwereld. Zingen als zingeving, als doel. En dat is Mannenkoor Beeker Liedertafel, waarnaar het beeld van Junghans verwijst, op het lijf geschreven.

Enkele jaren geleden werd het beeld echter, net als twee andere sculpturen in de gemeente, door koperdieven gestolen. De gemeente Beek bezit niet alleen een aanzienlijk aantal aansprekende kunstwerken in de publieke ruimte, maar koestert deze ook in haar beleid. Onlangs zijn de twee ontvreemde beelden op initiatief van de gemeente weer herplaatst. Er zijn speciaal om de herinnering aan deze tot de verbeelding sprekende werken door de kunstenaars weer nieuwe afgietsels gemaakt.

Om de herplaatsing te vieren hebben burgemeester Christine van Basten-Boddin en wethouder Thijs van Es samen met Thomas Junghans het glas geklonken op deze succesvolle herplaatsing die de geest van Orpheus en zijn hemels gezang in Beek levend houdt. Deze kunst wil Beek beslist niet loslaten. 

Fotografie: Frits Widdershoven
_______________

Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

 

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu