Kunst en Cultuur|TEFAF

Vlekkeloze start van ‘allerbeste’ TEFAF

tekst Jo Cortenraedt
, fotografie Frits Widdershoven
De eerste dag van de preview van de kunstbeurs TEFAF, oftewel de Early Access, is vlekkeloos verlopen. Ondanks het slechte weer en de problemen op de weg was de opkomst zelfs groter dan verwacht. De organisatie mikt middels een strak beleid op zo’n 5.000 bezoekers op die eerste dag, maar het werden er uiteindelijk toch 6.000. Dat heeft ermee te maken dat elke galerie een aantal mensen uitnodigt, maar vooraf niet zeker ervan is wie er wel of niet zal komen.

Cateraar Maison van den Boer was er op voorbereid, zodat niemand te kort kwam. Sinds de beslissing dat de opening over twee dagen wordt uitgespreid – de donderdag en de vrijdag – heeft de catering meer ‘lucht’ gekregen, waardoor het gedrang voor de plateaus verleden tijd is.

Opvallend was de vernieuwing in de catering met kleine, maar wel heel verfijnde gerechtjes, van gerookte paling tot smaakvolle patisserie.

Het publiek op de eerste dag kwam grotendeels uit het buitenland, van Amerika tot China, maar ook velen uit Duitsland, België, Frankrijk en Italië. Nederland was wat minder vertegenwoordigd. Niet vreemd want het aantal Nederlandse galeries is dit jaar verminderd ten faveure van een aantal grote moderne galeries uit onder meer Amerika en Zwitserland.

De TEFAF-opening is al jaren geen Limburgs societyfeestje meer. Simpelweg omdat de uitnodigingen worden gedaan door de galeries, en die vragen met name hun beste klanten. Daarnaast gaan er wel nog uitnodigingen de deur uit via bijvoorbeeld bankinstellingen en andere sponsoren, en in bescheiden mate via de Provincie Limburg en de Gemeente Maastricht.

De splitsing van de opening in twee dagen is een goede zet, zo vertelde ons ook couturier Mart Visser. „Je hebt meer gelegenheid om echt naar de kunst te kijken en je daarover te laten informeren. Het is minder een gezellig feestje geworden maar daar is het ook niet voor bedoeld. Daarom begrijp ik ook dat het niet meer tot 21 uur maar tot 19 uur duurt. Dan wordt het geen jolige toestand.”

TEFAF-voorzitter Nanne Dekking toonde zich tevreden over het resultaat van de veranderingen die het bestuur heeft doorgevoerd. „Het is heel vervelend als je een aantal trouwe deelnemers moet laten weten dat er dit jaar geen plek voor hen is, maar we hebben nu wel zowat alle grote en belangrijke galeries uit de hele wereld op het gebied van moderne kunst. Dat was de enige sectie waar we misschien nog niet de absolute top hadden bereikt. Nu wel. Niet voor niets schrijven de grote kranten uit Amerika, Frankrijk en China dat we nu daadwerkelijk ’s werelds beste beurs zijn. Dat is om trots op te zijn, maar anderzijds benauwt je dat ook, want je moet telkens weer nieuwe stappen zetten om dat te blijven. Want alle andere beurzen kijken naar wat hier in Maastricht gebeurt. In ieder geval is dit voor mij de allerbeste TEFAF tot nu toe als het gaat om de kwaliteit van de aangeboden kunst.”

De in de moderne kunst toonaangevende galeriehoudster Almine Rech, met vestigingen in New York, Londen, Parijs en Brussel, toonde zich opgewonden over haar eerste TEFAF als deelneemster. „Ik kwam wel elk jaar als bezoeker, maar met de nieuwe opzet vond ik het tijd worden om zelf ook mee te doen en dat voelt goed. TEFAF is uniek. Andere beurzen zoals Art Basel zijn goed maar ook hectisch. Men wil daar heel trendy en hip zijn, en de feestjes er omheen moeten steeds gekker. Hier is het meer elegant en vind je een geweldige balans tussen oude en nieuwe kunst over alle sectoren. Dat heb je nergens anders. En dat past bij het beeld dat de verzamelaar van vandaag niet meer kiest voor één bepaalde  richting. Nee, die combineert heel graag antiek met modern, oude meesters met design. En dat vind je allemaal hier in Maastricht.”

Op de eerste dag werd al goed verkocht en in een aantal gevallen gebeurde dat zelfs al vóór dat de deuren open gingen. Zo verkocht galerie Dickinson uit Londen een prachtig doek van Renoir ‘Femme Nue Couchée (Gabrielle) al op voorhand, omdat een verzamelaar het werk had gezien in de speciale TEFAF-catalogus van de galerie. De prijs blijft geheim maar naar schatting zal dit werk tussen de 12-15 miljoen euro hebben opgebracht.

Overigens komen de rijkste verzamelaars niet alleen tijdens de openingsdagen. Een galeriehouder vertelde ons dat hij vorig jaar pas in de tweede week bezoek kreeg van de Franse topondernemer Francois-Herni Pinault  (eigenaar van onder meer de luxe merken Gucci en Yves-Saint Laurent), samen met zijn vrouw Selma Hayek, de bekende filmactrice. Geen van de bezoekers die dat in de gaten had. Net zoals koningin Maxima enkele jaren geleden nog een paar uurtjes voorbij kwam op TEFAF en daar in alle discretie van de kunst kon genieten. Ook dat is TEFAF. De absolute wereldtop op het gebied van kunst, en dat in Maastricht.

______________________________

Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

Deel dit artikel:

Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt is allround journalist met tientallen jaren ervaring in Nederland en daarbuiten. Hij werkte onder meer voor het ANP, het NOS-journaal en De Telegraaf. Hij startte in 1997 als hoofdredacteur en uitgever Chapeau Magazine, in hetzelfde jaar was hij betrokken bij de start van de regionale televisie in Limburg.

Voor beide media is hij nog steeds volop actief met verhalen, reportages, columns en beschouwingen. In de eerste fase van zijn carrière stonden vooral het actuele nieuws en politiek centraal. Tegenwoordig zijn dat eerder specialisaties zoals kunst- en cultuur, gastronomie, human interest en de kwaliteit van leven.

Zijn brede netwerk, van TEFAF tot André Rieu, draagt bij aan de positie van Chapeau in zowel Limburg, als ook in de rest van Nederland en in België.

Jo Cortenraedt 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws