Marie-José en Stan smeden emotionele rijkdom
De afgelopen jaren wisten veel juweliers en goudsmeden als gevolg van de crisis mensen te bewegen hun ‘oud goud’ tegen een ‘gunstige prijs’ van de hand te doe. Dit ging tegen het gevoel van Stan en Marie-José van Ateljé Esbé in. Ze hadden een veel beter idee: ‘We zetten oud goud om in een nieuw, persoonlijk sieraad. Een sieraad met een verhaal.’ En wat bleek? Het werd een daverend succes. Ik ging bij hen op bezoek, benieuwd naar hun verhaal.
Vanuit het kleine en donkere atelier op de oude locatie keken Stan en Marie-José vaak naar het prachtige pand aan de overkant. ,,Zo onder het poortje, met dat licht, zo sprookjesachtig!”
Nooit hadden ze gedacht hier naartoe te verhuizen. ,,Heel vroeger was dit de raadzaal van het hiernaast gelegen gemeentehuis. Veel klanten vertellen enthousiast dat hier vroeger de rode loper uitlag en dat ze hier zijn getrouwd. Het pand heeft dus een prachtig verhaal en onze sieraden ook. Daardoor klopte voor ons het plaatje.”
Dat dat plaatje inderdaad klopt zie je direct bij binnenkomst. Het is een licht, ruim pand met een industriële look. Een grote, oude houten werkbank en grote uitgestalde gereedschappen trekken mijn aandacht. ,,Ons gereedschap staat gewoon in ons interieur zoals je ziet”, zegt Stan. ,,Alles staat klaar om te gebruiken. Je haalt het mysterie van het goudsmeden weg. Mensen vinden het leuk om het proces te zien en ik leg het maar al te graag uit.”
Achterin de zaak bevinden zich twee werkplaatsen achter een lage toonbank. Twee, omdat zowel Stan als Marie-José goudsmid is. Vanuit de winkel zie je precies wat er gebeurt. Heel interessant! “Hier werken we zes dagen in de week samen. Vanaf oktober tot aan kerstavond zelfs zeven dagen in de week. Natuurlijk hebben we weleens stress om alles af te krijgen. Maar dat is niet erg, want als het zaterdag ‘afhaal-dag’ is, dan wordt hier menig traantje weggepinkt en dat is echt geweldig. Mensen zijn zo dankbaar. Ze willen ons soms zelfs knuffelen. Eigenlijk is dat gek: je hebt mensen vaak maar één keer gesproken. Al zijn dat wel vaak hele emotionele gesprekken: denk aan het verhaal van zussen die hun ouders zijn verloren, het verhaal over een zieke partner, een vader die een sieraad voor zijn dochter laat maken omdat ze emigreert of een verliefd stel dat langskomt voor de huwelijksringen. Na het gesprek spreken we ze meestal zes weken niet en toch lijkt het alsof mensen zich op een of andere manier direct thuis voelen.”
Nu verbaast mij dat helemaal niet. Want zodra ik binnenkwam bij deze lieve mensen voelde ik mij meer dan welkom en op mijn gemak. Een en al positiviteit en oprechtheid.
In het midden van de ruimte staat een oude tafel met stoelen die worden gesplitst door een prachtige vitrine. Wat een sjiek idee, maar zoveel zitplaatsen hebben jullie toch helemaal niet nodig? ,,O jawel hoor, gevoelsmatig geven we geen sieraden naast de kassa af. Dan voelt het van: hier heb je het, betaal maar, wegwezen. Dat willen we niet! We nemen graag de tijd en hebben nu ook de ruimte om aan het afhaalmoment veel aandacht te schenken. Het gaat hier om sieraden met een emotionele waarde.”
Tijdens het gesprek bekijk ik de prachtige handgemaakte sieraden in de vitrine. Ze zijn beiden goudsmid, maken ze dan ook dezelfde sieraden? Of is er een groot verschil? Marie-José neemt mij mee naar de vitrinekast. ”Kijk even goed en neem het even in je op. Dan zie je twee totaal verschillende stijlen.”
Er staan vier groepjes sieraden in de kas. Een groepje op de onderste plank wijkt duidelijk af van de twee groepjes op de bovenste plank. Het groepje dat overblijft is een mengelmoes van beide stijlen. ,,Dat strakke, dat is Stan. Stan overdenkt het sieraad. Hij ziet een steen en vraagt zich meteen af, wat hij ermee gaat doen? Hij ziet het proces dan stap voor stap voor zich. Hij wil een steen aan alle kanten laten zien en bedenkt dan een minimalistische zetting. Zijn werkbank is heel opgeruimd. De mijne is een puinhoop. Daarom zitten we ook met de ruggen naar elkaar toe.”
Bij haarzelf ontstaat een sieraad, aldus Marie-José. ,,Ik overdenk het bijna nooit. Ik maak een stukje ring, daar leg ik dan een steentje bij en kijk of het matcht. Ik creëer dus tijdens het proces. Stan doet dat vooraf.”
Leren ze dan ook iets van elkaar? ,,Absoluut! Door Stan ben ik vaktechnischer geworden en door mij is Stan meer gaan creëren.”
Creëren jullie ook wel eens samen? ,,Ja! Het komt voor dat een zetting van mij gebruikt wordt op een ring van Marie-José. Zo bundelen we onze krachten om samen tot een ultiem resultaat te komen.”
Zoals bijna elke vrouw ben ik gek op sieraden. Ik ben dan ook benieuwd naar de prijs van zo’n handgemaakte ring van oud goud met emotionele waarde. Maar daar is natuurlijk geen standaard antwoord op te geven. De prijs heeft te maken met de wensen van de klant. ,,Wel kan ik je vertellen dat ‘emotionele’ ringen stukken goedkoper zijn dan onze vitrine ringen. Dit omdat je je eigen basismateriaal meebrengt.”
Dat laatste snap ik wel, maar het kost toch ook veel tijd om aan de wensen van een klant te voldoen? Marie-José en Stan, achtereenvolgend wijzend naar hun broekzak en naar hun hart: ,,We willen niet hier rijk worden, maar hier.”
Twee kunstenaars met het hart op de goede plaats. Allebei hebben ze een eigen stijl, beiden luisteren ze naar de klant. Ze zetten hun verhalen om in prachtige juwelen met (opnieuw) een emotionele waarde. Tranen van verdriet, maar ook tranen van vreugde. Mensen naar mijn hart!
_____________________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <