Home > Kunst en Cultuur > Bij de Tijd Colleges en Cultuur van start

Bij de Tijd Colleges en Cultuur van start

Auteur: Jo Cortenraedt

Veel mensen die als studenten in de collegebanken hebben gezeten, zouden op rijpere leeftijd, zeker als ze het al iets rustiger aan doen, graag nog willen terugkeren naar een universiteit, waar ze door hoogleraren worden ‘bijgespijkerd’. En dan met actuele en aansprekende thema’s.

Een bezoek van vier dagen aan de universiteitsstad Maastricht, een dergelijk programma volgen en dan buiten de colleges genieten van de historische stad, de cultuur, het rijke winkelaanbod en de gastronomie. Dat is het concept ‘Bij de Tijd Colleges en Cultuur’, dat vanaf februari gaat draaien.

De introductie start in Maastricht om vervolgens te worden uitgebreid te naar andere universiteitssteden als Rotterdam en Groningen. Daarna volgen programma’s voor de Benelux, waarbij opnieuw Maastricht de centrale locatie is. En tenslotte volgen programma’s in een aantal historische universiteitssteden van Engeland en Duitsland.

Bij de Tijd is een 4-daags intellectueel en cultureel programma voor academisch of soortgelijk opgeleide 50+ echtparen, andere stellen en singles die ook op latere leeftijd in intellectuele zin actief willen blijven. Mensen die veelal geen tijd hebben voor langdurige cursussen rond één onderwerp. Wel voor mensen die in een paar aaneengesloten dagen, in collegevorm door verschillende hoogleraren en andere wetenschappers bijgepraat willen worden over maar liefst zeven onderwerpen. 

De onderwerpen in de colleges voor 2016 zijn ingedeeld in drie programma’s die onafhankelijk van elkaar gevolgd kunnen worden in zeven colleges. Aan bod komen onder meer: 

o Digitalisering: zeg ook maar dag tegen een robot
o Bedrijfskundige strategie: behouden of disruptief ontwikkelen
o Nationaliteitsrecht: verengen of verbreden
o Energie: bronnen van conflicten
o Rechtspraak en Politiek Klimaat: in balans of uit evenwicht
o Europa: Historische vergissing of gelukkige werkelijkheid
o Ideologisering van religies: logische ontwikkeling of rimpel in de vijver
o Gezondheid: hype als realiteit
o Architectuur: van Agrippa naar Calatrava en verder
o Forensische Psychologie: de harde waarheid
o Psychologie: objectivering van verdriet
o Strafrecht: DNA-technieken en waarheidsvinding
o Filosofie: denkkracht in de waan van de dag 

Bij de Tijd werkt samen met wetenschappers en onderzoekers van
universiteiten en andere instituten in Maastricht, Eindhoven, Leuven, Amsterdam en Breukelen (Nyenrode). 

Initiatiefnemer van het Bij de Tijd uitgeefproject is voormalig wetenschappelijk uitgever en mediadirecteur Johan Boermann (62). ,,In Amerika zie je meer dan hier dat er op dit gebied vele activiteiten in een academische omgeving worden georganiseerd voor deze doelgroep. In Europa is dit veelal nog een vergeten groep. Mensen die in hun jeugd gestudeerd hebben, houden meestal van nature belangstelling voor academische informatie. En hoewel ze meestal goed thuis zijn in de digitale informatiestroom, missen zij daar vaak de diepgang die ze gewend zijn vanuit hun studietijd.”

Bij de Tijd-evenementen worden uitgevoerd in kleine groepen van wie naar verwachting de helft zal deelnemen aan het college programma en de andere helft aan het cultuur programma. 

Meer informatie:   www.bijdetijdmaastricht.nl

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu