Kunst en Cultuur|Travel

ArtLand nieuwe troef gemeente Landgraaf

tekst Maarten van Laarhoven
In China, waar hij kortgeleden was om voorbereidingen te treffen voor een grote tentoonstelling rond het werk van vooraanstaande Noord- en Zuid-Koreaanse kunstenaars, drukten ze hem keer op keer op het hart wat een enorme geluksvogel hij wel niet is. ,,Ik ben in 1956 geboren, het jaar van de aap volgens de Chinese astrologie”, zegt de Limburgs-Russische kunstenaar Alexander Taratynov. ,,En laat in 2016 eveneens de aap centraal staan. Volgens de Chinezen kan dat geen toeval zijn.”

Toeval of niet, 2016 wordt een belangrijk jaar in het tot dusver toch al uiterst succesvolle leven van Taratynov, wiens vaak reusachtige realistische bronzen beelden te vinden zijn op tal van prominente plekken op de aardbol. Rond ‘Noord Korea Zuid – één cultuur van verschil’, de expositie van 300 werken uit beide Korea’s (van 27 mei tot en met 30 oktober te zien in ArtLand, Taratynovs cultuurcentrum op en rond Kasteel Strijthagen in Landgraaf) zijn de verwachtingen hooggespannen. De tentoonstelling brengt kunst uit beide Korea’s in kaart, met als duidelijke conclusie dat kunst vanuit een gemeenschappelijke cultuur verbroedert.

Ook voor ArtLand zelf breekt een spannende tijd aan. De nieuwe culturele troef van Landgraaf moet zich met ingang van dit jaar ontwikkelen tot een internationaal centrum van cultuur, die een belangrijke rol vervult in de culturele heropleving die de regio Parkstad doormaakt.

Na de nodige omwegen te hebben bewandeld lukte het Taratynov vorig jaar om het geld bijeen te krijgen voor de aankoop van het achttiende-eeuwse Kasteel Strijthagen in Landgraaf. De Russische kunstenaar kocht het landgoed – vanaf begin jaren ’50 jarenlang het woon- en werkdomein van de Limburgse kunstenaar Aad de Haas (1920-1972) – voor een bedrag van 440.000 euro. Een koopje, vinden veel inwoners van Landgraaf. Velen van hen kennen het romantisch aandoende kasteel – inclusief de bijgebouwen – uit hun prille jeugd en hebben er mooie herinneringen aan.

Wie een kijkje neemt in de vele prachtige vertrekken van het kasteel zou inderdaad tot de conclusie kunnen komen dat de Russische kunstenaar met het ogenschijnlijk lage aankoopbedrag de gemeente Landgraaf een behoorlijke poot heeft uitgedraaid.

Niets is minder waar, zegt wethouder Kelly Regterschot (Economische Zaken en Toerisme en Recreatie) van de gemeente Landgraaf. ,,Bij het onderhoud van een landgoed als Kasteel Strijthagen (het rijksmonument stond voordat de familie Taratynov er vorig jaar introk alweer zo’n zes jaar leeg, red.) komt in financieel en organisatorisch opzicht erg veel kijken. Zoveel zelfs dat de gemeente Landgraaf er – ook na een grondige restauratie – behoorlijk mee in haar maag zat. Een kasteel kan nog zo fraai zijn, maar wat moet je er als gemeente mee? Bovendien zou, als deal niet was gesloten, de restauratie voor niets zijn uitgevoerd.”

Katja en Alexander Taratynov hebben het kasteel en de omliggende gebouwen voor een groot deel ingericht als woon-, werk- en expositieruimte, waar – als alles goed gaat – in de nabije toekomst wekelijks enkele duizenden mensen een kijkje komen nemen. Het kasteel en het bijbehorende park worden gedomineerd door de zware bronzen beelden van Alexander Taratynov. In een van de bijgebouwen is een omvangrijke galerie gevestigd, waar werk van zijn schilderende vrouw en beginnende kunstenaars te koop wordt aangeboden. De bedoeling is verder dat op ArtLand ruimte wordt geschapen voor congressen, dat er een bescheiden hotelfunctie komt en dat er kamers en werkateliers verrijzen waar jonge artiesten uit het buitenland ervaring kunnen opdoen. Het artist in residence-concept zou zodanig moeten werken dat er binnen afzienbare tijd een kunstenaars-scene ontstaat die bijzonder is voor Nederland en die bijdraagt aan de economische en culturele transformatie waarin Parkstad zich bevindt.

Taratynovs droom gaat echter verder. ,,Het zou prachtig zijn als we erin slagen om internationale tentoonstellingen die normaal gesproken alleen in grote Europese steden zijn te zien ook voor een week naar Landgraaf kunnen halen.”

Wie denkt dat daarmee de rek er wel uit is heeft het mis. Taratynov denkt er serieus over na om hoogleraren van de Universiteit van Moskou (waar hijzelf is opgeleid) naar Limburg te halen voor het opzetten van een gespecialiseerde vakopleiding. ,,Daarvoor moet je nu naar Moskou of Florence. Voor zover mij bekend wordt deze basisopleiding verder nergens aangeboden.”

Wethouder Kelly Regterschot hoort het lachend aan. Ze is dolblij met het initiatief, vertelt ze. Met het uit handen geven van het kasteel – en daarmee van een ambitieus project dat de voormalige Oostelijk Mijnstreek een flinke duw in de rug kan geven  – slaat de gemeente Landgraaf twee vliegen in één klap, erkent ze. ,,Doordat in de deal besloten zit dat meneer en mevrouw Taratynov ook het onderhoud voor hun rekening nemen, hoeven wij ons niet langer zorgen te maken over de conditie van het landgoed en dat schept kansen. Met al onze mogelijkheden op het gebied van vrije tijd (denk aan Pinkpop, Snowworld, Mondo Verde, GaiaZoo) hebben wij als regio alles in huis om aantrekkelijk te zijn voor mensen die langer willen verblijven dan één dag. Ook wij ervan overtuigd zijn dat ArtLand kan uitgroeien tot een internationale publiekstrekker van formaat, wat helemaal past bij de ambities van Parkstad Limburg.”

ArtLand – Kasteelcomplex Strijthagen
Museum, expositie, beeldenpark, artist in residence, B&B en café
Rouenhof 19
6372 PW Landgraaf
info@artland.top
www.artland.top
T  +31 (0) 45 51 19 321
M  +31 (0) 6 11 00 01 60

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Kunst en Cultuur, Travel

Maarten van Laarhoven

Gastronomische kenner en wijnfanaat

Maarten van Laarhoven (Goirle, 1965) werkt al zo’n dertig jaar in de media. Aanvankelijk in Brabant, als freelancer in opdracht van diverse landelijke en regionale kranten en het ANP. In 1997 trad hij in dienst van het Limburgs Dagblad (in 2003 opgegaan in Dagblad De Limburger) , waar hij bijna vijftien jaar zou blijven. Een van zijn aandachtsgebieden was de gastronomie. Als auteur van de veelgelezen wijnrubriek Flessentrekken proefde hij honderden wijnen.

Sinds acht jaar werkt Maarten als schrijver, journalistiek ondernemer en strategisch media-adviseur voor diverse organisaties. Nog altijd volgt hij de culinaire ontwikkelingen in binnen- en buitenland op de voet. Hij doet daarvan regelmatig verslag, onder andere in Chapeau. Maarten woont in Maastricht en beschikt over een perfecte kurkentrekker.

Maarten van Laarhoven 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws