Home > Mode en Beauty > Belgische juwelenontwerper Jochen Leën blinkt uit tijdens Art Basel Miami

Belgische juwelenontwerper Jochen Leën blinkt uit tijdens Art Basel Miami

Wat grote mode- en juwelenhuizen als Louis Vuitton en Audemars Piguet niet lukte, kreeg juwelenontwerper Jochen Leën uit Lanaken wel voor elkaar. Samen met Granada Gallery opende hij afgelopen december tijdens Art Basel Miami Beach de pop-up expositie Natural History in het bijzondere decor van het Prairie House Miami.

,,Het is absoluut uniek dat we die locatie hebben kunnen huren. De eigenaren waren al door verschillende grote partijen benaderd, maar weigerden die steevast. Het moest echt iets unieks en exclusiefs zijn. Onze Natural History-expositie, die volledig in het teken staat van alles wat uit de aarde komt − denk aan edelstenen, mineralen en kristallen − sloot perfect aan bij de filosofie achter het Prairie House,” aldus Jochen Leën. Het Prairie Residence bevindt zich tegenover de ingang van Art Basel in Miami. Het is een ontwerp van de Amerikaanse architect Rene Gonzalez, die uitsluitend gebruik heeft gemaakt van natuurlijke materialen. Zo staat het huis op palen tussen het groen. Wat ervoor zorgt dat het een soort treehouse-gevoel oproept. En, zo luidt het verhaal erachter, wanneer Miami onder water zou komen te staan, kun je hier gewoon blijven wonen. Voor de rest is er gewerkt met materialen als beton, hout, schelpen en koraal. In de ruimtes wordt er op bijzondere wijze gespeeld met binnen en buiten. Een oase van groen en rust als tegenhanger van de hectiek op de straten van Miami Beach, buiten de poorten en ophaalbrug van het huis. „Elke hoek van dit huis is subliem. Een droomomgeving om je juwelen en objecten te mogen tonen,” vertelt de juwelenontwerper enthousiast.

ART BASEL MIAMI
Het is overigens niet de eerste keer dat hij flink uitpakt tijdens een internationale kunstbeurs. „Art Basel behoort tot de grootste kunstbeurzen ter wereld. Ieder jaar proberen we met iets bijzonders te komen. Eerder al pakten we bijvoorbeeld uit met een Dinosaur Diner.” Toch was deze editie, op deze locatie, wel heel speciaal. Leën kijkt dan ook terug op een week vol hoogtepunten. „Elke avond organiseerden we collectors diners met bijzondere internationale gezelschappen en verzamelaars. Onder de naam Sanctuary werkten we voor deze expositie bovendien nauw samen met Jason Jacques Gallery uit New York. Zij zijn gespecialiseerd in keramiek. Samen zochten we het spanningsveld op tussen keramiek en alles wat uit de aarde komt.”

FASCINATIE
Die fascinatie voor dat wat uit de aarde komt, heeft er bij Leën altijd al in gezeten. „Van de mijn tot mens en museum. De aarde is voor mij de belangrijkste bron voor bijzondere niche objecten. Ik ben niet meer de enige die dat denkt. Het is een groeiende markt, dat merk je de laatste jaren goed. Het beeld dat Natural History alleen iets is voor stoffige musea, neemt steeds verder af. Dat wat de aarde ons als het ware ‘schenkt’, staat los van commercie en hangt niet vast aan hoe groot de naam is van de kunstenaar erachter, maar is zo puur. Die weg van mineraal tot juweel en van mijn tot mens, die blijft zó fascinerend.”

Jochen Leën & Granada Gallery
Als juwelenontwerper en verzamelaar heeft Jochen Leën een fascinatie voor zeldzame edelstenen. Sinds 2008 creëert hij high-end juwelen met voornamelijk niche edelstenen. Met zijn creaties heeft hij inmiddels internationale bekendheid gekregen.Sinds enkele jaren werkt Jochen Leën intensief samen met Granada Gallery. Granada Gallery is wereldwijd gekend voor topgrade edelstenen, mineralen, fossielen en dinosaurussen met de hoofdvestiging in het Amerikaanse Arizona. Leën opende vorig jaar samen met Granada Gallery een tweede vestiging in Antwerpen en een derde vestiging in Lanaken, die volgende maand geopend zal worden. Gedurende het hele jaar zijn beide partners actief bezig op elk continent waar opgravingen gedaan worden naar edelstenen, mineralen, fossielen en dinosaurussen. Professionele paleontologen en gemmologen onderzoeken elk object met precisie. De opgegraven en geprepareerde objecten worden niet enkel gebruikt voor verkoop, de kennis wordt bovendien ook gedeeld met musea wereldwijd zodat deze kennis niet verloren gaat.

Paalsteenlaan 90, Lanaken (BE) – jochenleen.net

 

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.