Home > Kunst en Cultuur > Manons Kunst & Cultuur > Kopjes, borden, vazen en de kracht van het geheel

Kopjes, borden, vazen en de kracht van het geheel

De oven in ons gedeelde kunstenaarsatelier in AINSI in Maastricht maakte in het afgelopen jaar veel overuren. Telkens als ik langs de tafels vol keramische objecten de trap opliep naar mijn schrijfplek, viel mijn oog op een nieuwe combinatie van vormen. Zag ik deze combinatie vorige week nou ook? Of is deze net anders? Met een vluchtige blik viel mij geen verschil op, maar als ik later tijdens het koffiezetten nog eens met aandacht de vorm bestudeerde, bleken het kopje en de vaas van plek gewisseld te zijn.

Beeldend kunstenaar Ilona van den Brekel werkt met diverse media, waaronder video, fotografie en keramiek. Een eerder ontworpen servies bracht haar op het idee om de vormen te combineren. Ze stapelde kopjes, borden en vazen op en keek naar de mogelijkheden. Uiteindelijk koos ze ervoor om vier vormen te combineren en maakte hiermee 24 combinaties. Waarom zou je dat doen? Waarom zou je je beperken tot vier vormen, terwijl je als kunstenaar kunt maken wat je wil? Maar juist in dit zelfopgelegde kader ligt de uitdaging. Hoe creëer je met vier vormen boeiende combinaties met subtiele verschillen?

Als ateliergenoot heb ik dit proces van dichtbij mogen meemaken. Ik zag niet alleen de successen, maar ook de dieptepunten. Want het opbouwen van de gegoten onderdelen bleek erg kwetsbaar en het glazuurproces resulteerde in veel gebroken objecten. Regelmatig trof ik in de prullenbak de scherven van vele dagen arbeid aan. Een ander zou er een verzameling frustratie en mislukking zien liggen, maar ik zag hoop. Want telkens als het proces vastliep, leverde dat nieuwe experimenten met andere kleisoorten en glazuren op. Elk kapotte vorm die de oven verliet, droeg bij aan het volgende succes.

Zoals mijn getypte manuscripten mijn computer moeten verlaten en in boekvorm moeten worden gelezen in een kinderbed, zo moeten kunstwerken het atelier uit. In een nieuwe opstelling en omgeving vormen ze plotseling een geheel. Daar stond ik op een zondagmiddag oog in oog met de keramische installatie ‘Bouwstenen’. Ik zag geen experimenten meer, geen vormen die in een rommelig atelier uit toevalligheid leken te zijn ontstaan. Hier stond een verzameling unieke objecten, opgebouwd uit dezelfde bouwstenen als de andere objecten in deze serie, maar allemaal net even anders. Andere klei, verschillend gebruik van glazuren en andere opbouw van de elementen. Zo bij elkaar lijken ze op een bonte verzameling mensen: ze zijn allemaal anders, maar ergens toch hetzelfde.

‘Bouwstenen’ van Ilona van den Brekel is te zien in Bureau Europa Maastricht

Maastricht Boschstraat 9, Maastricht (NL) – bureau-europa.nl

show auteur

Auteur: Manon A. Berns

Levenslang kunst en cultuur liefhebber

Manon A. Berns

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.