Ik schaam me dood. Ja, u leest het goed. Ik schaam me. Ik heb vijf spannende jeugdromans over kunst op mijn naam staan en allemaal gaan ze over mannelijke kunstenaars. Nummer zes in de Blockbustersserie verschijnt half april en gaat over Banksy, de mysterieuze straatkunstenaar. Banksy zou natuurlijk een vrouw kunnen zijn, niemand die het weet. En in de verhalenbundel over kunst, waaraan ik momenteel schrijf, is nog geen vrouwelijke kunstenaar opgenomen. Hoe kan dit, vraag ik mij af. Gelukkig ben ik niet de enige die zich over dit onderwerp verwondert. Kunstmagazine See All This heeft het winternummer #20 gewijd aan vrouwen in de kunst. Alleen maar vrouwen welteverstaan.
Volgens de hoofdredacteur Nicole Ex van See All This ‘is de geschiedenis van de kunst een kroniek van uitsluiting. Op een enkeling na is hen hier geen plek gegund, toen niet en eigenlijk altijd nog niet.’
Om het even welk kunstboek je openslaat, het merendeel van de kunstenaars is man. Is dat erg, vraag je je af? Het is niet compleet, is het antwoord. Het mannelijke perspectief moet tegenwicht krijgen, waardoor de kroniek veelzijdiger wordt. See All This gaat over 379 brilliant women in the arts en is één groot verrassingsfeest.
Waarin zijn die vrouwelijke kunstenaars anders? Als je het tijdschrift doorbladert valt het je meteen op dat veel werken zacht van kleur en vorm zijn en vaak over ‘zachte’ waarden gaan: ‘het empathische, het huiselijke, het uitbundige, het geduldige, het intieme en de zorg voor de aarde. Onmisbare waarden, zo hebben we dit jaar geleerd,’ aldus de hoofdredacteur.
Ik roep al langer dat in mijn volgende boek een vrouwelijke kunstenaar centraal zal staan. Probleem daarbij is dat ik niet zo van de positieve discriminatie ben. Ik kies niet voor een vrouw om ‘het vrouw zijn’. Ik kies voor een vrouw omdat ze net zo goed is. En precies om die vergelijking moet ik me schamen. Het gaat niet om net zo goed, maar om een ander perspectief. In de politiek, in de wetenschap en ook in de kunst. In het hele leven eigenlijk!
Dus bij de keuze van de kunstenaars in mijn verhalenbundel en boekenserie draait het voortaan ook om dat andere geluid over de ‘zachte’ waarden die in onze maatschappij zo belangrijk zijn. Bladerend door See All This #20 groeit het lijstje. Van grote namen als Louise Bourgeois, Frida Kahlo, Barbara Hepworth, Yayoi Kusama en Georgia O’Keeffe, naar voor mij onbekende parels. Ik verheug me op de verhalen die ik ga schrijven over al die briljante vrouwen in de kunst.