Home > Kunst en Cultuur > Gamen in De Wereld van Bruegel

Gamen in De Wereld van Bruegel

Auteur: Jempi Welkenhuyzen

In Bokrijk is deze week de tentooonstelling expo ‘De wereld van Bruegel: spiegel naar vandaag’ geopend, waar tal van voorwerpen en zelfs hele gebouwen zo uit de schilderijen van de Vlaamse Meester lijken te komen. Het Bruegelparcours loodst bezoekers van het openluchtmuseum langs elf verschillende plekken waar de verbondenheid met Bruegel echt voelbaar is.

Het bekende werk ‘De strijd tussen Carnaval en Vasten’ (1559) dient als leidraad voor de expositie. Aan het einde van het parcours wordt de bezoeker via spiegels zelf één van Bruegels figuranten in het schilderij. Allerlei nieuwe technieken versterken de ervaring. Zo kun je het hele parcours ook ‘gamend’ afleggen. Daarnaast kun je via ‘augmented reality’ op zoek gaan naar objecten uit het werk van Bruegel.

Zomertheater
Van 11 juli tot en met 1 september 2019 brengt theatergezelschap ‘Laika, theater der zinnen’ dagelijks de familievoorstelling ‘Bravo! meneer Bruegel’ naar het voorbeeld van de rederijkers uit Bruegels tijd. In dit humoristisch verhaal staat ‘de mens’ centraal, net zoals dat in Bruegels werken het geval was. ,,Zet je neer en aanschouw de toneelspelers die al zingend en dansend aan een groots carnavalsfeest beginnen”, luidt het advies aan de bezoekers, die zich verzekerd weten van een wervelend spektakel geïnspireerd door ‘De strijd tussen Carnaval en Vasten’.

Aan de voorstelling werken een tiental acteurs mee, onder wie Hans van Cauwenberghe, Robbert Vervloet, Manoe Frateur en de Living History-acteurs Bokrijk.

Voorwerp van gesprek
In samenwerking met het Kunsthistorisches Museum Wenen realiseerde Bokrijk het boek ‘Voorwerp van gesprek – De wereld van Bruegel’. In dit boek (Uitgeverij Hannibal, € 22,50) wordt ingezoomd op de talrijke gebruiksvoorwerpen die Bruegel in het schilderij ‘De strijd tussen Carnaval en Vasten’ in beeld brengt. De objecten zijn zorgvuldig onderzocht en worden met een eigentijdse blik geïnterpreteerd.

 

‘De wereld van Bruegel’: loopt van 6 april tot en met 20 oktober 2019 in het Openluchtmuseum Bokrijk (Bokrijklaan 1, B-3600 Genk). Meer info: www.dewereldvanbruegel.be.

Foto’s: Jempi Welkenhuyzen en Luc Daelemans

____________________________

Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu