Home > Kunst en Cultuur > Presentatie Cuypershuis Roermond ingrijpend vernieuwd

Presentatie Cuypershuis Roermond ingrijpend vernieuwd

Het Cuypershuis in Roermond is begonnen met de voorbereiding van een vernieuwde vaste presentatie over de Roermondse architect Pierre Cuypers, de naamgever van het museum. Vanaf juni kunnen bezoekers kennismaken met de productieve Cuypers. DE architect, die leefde van 1827 tot 1921, is vooral bekend geworden als de ontwerper van honderden kerken, kapellen en kloosters. In de nieuwe opzet wordt met name ingespeeld op de verwondering van de bezoeker. Daarbij staat de vraag centraal hoe de grote bouwmeester het allemaal kunnen klaarspelen in de 19de eeuw.

De herinrichting past in de toenemende belangstelling voor Cuypers’ werk. Sinds de opening van het Cuypershuis in 2011 en de heropening van ‘zijn’ Rijksmuseum in 2013, staat Pierre Cuypers volop in de belangstelling van het publiek. Het juiste moment dus om meer in te gaan op de inhoud en dichter op zijn huid te kruipen, vond de directie van het Cuypershuis.

In de nieuwe vaste presentatie kijkt de bezoeker als het ware mee over de schouder van de beroemde architect. Zo ontdekt hij gaandeweg hoe Cuypers zijn ongelooflijke oeuvre tot stand heeft weten te brengen. Niet alleen de persoon en het karakter van de architect worden extra benadrukt; er is ook aandacht voor zijn ambitieuze vernieuwingsdrang, zijn inspiratiebronnen en de nadruk op het ambacht.

Om dat te bewerkstellingen werkt het Cuypershuis met onder andere historisch fotomateriaal, brieven en quotes, als aanvulling op de bestaande museale collectie. Verder is door een geslaagde crowdfunding het plafond van de voormalige woonkamer van de familie Cuypers weer in volle glorie te zien.

De nieuw vormgegeven presentatie van het Cuypershuis is verzorgd door Bureau Caspar Conijn in Amsterdam. Dit bureau realiseerde eerder tentoonstellingen voor onder meer Hermitage Amsterdam en Sint Petersburg, het Frans Hals Museum in Haarlem, het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht en Museum Prinsenhof in Delft.

In verband met de herinrichting is het Cuypershuis voor het publiek gesloten van 9 maart tot en met 31 mei 2020. Kijk voor alle informatie op www.cuypershuisroermond.nl

hide auteur

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu