Home > Kunst en Cultuur > Nieuwjaarsconcert Wenen met Limburgs tintje

Nieuwjaarsconcert Wenen met Limburgs tintje

Er zijn veel nieuwjaarsconcerten in de periode van nieuwjaar, onder meer Philzuid verzorgt er een aantal begin januari in Zuid-Nederland.

Hét nieuwjaarsconcert is natuurlijk dat van de Wiener Philharmoniker dat op 1 januari vanuit de prachtige Gouden Zaal van de Musikverein in Wenen rechtstreeks op televisie wordt uitgezonden in bijna honderd landen, waaronder ook Nederland en België.

Het concert, dat om 11.15 uur begint, staat dit jaar onder leiding van dirigent Christian Thielemann. Voor dit bijzondere concert nodigt het orkest doorgaans dirigenten uit met wie het meest intensief gewerkt wordt door de jaren heen. Voor Thielemann is dit het tweede Nieuwjaarsconcert met ‘de Wiener’.

Ook dit jaar heeft het Nieuwjaarsconcert in Wenen weer een Limburgs tintje want net als de vorige recente keren is Anneleen Lenaerts uit het Belgisch-Limburgse Peer weer te zien en te horen op de harp. Zij is al sinds eind 2010 de soloharpiste van dit wereldberoemde orkest en woont sinds die tijd in de Oostenrijkse hoofdstad.

Anneleen Lenaerts, die in haar vaste column in Chapeau Magazine schrijft over haar belevenissen als muzikant, reist met en zonder orkest over de hele wereld en trekt steeds volle zalen. Tot afgelopen zomer was zij ook nog docente aan het Conservatorium in Maastricht, maar door haar intensieve werk bij zowel de Wiener Philharmoniker alsook de Staatsopera, plus haar succesvolle solo-optredens wereldwijd, ontbrak het haar aan tijd om dit te blijven combineren.

Voor het Nieuwjaarsconcert in Wenen is het nagenoeg onmogelijk om als buitenstaander kaarten te krijgen. Jaarlijks zijn er veel genodigden, van staatshoofden tot diplomaten, en is het zelfs voor de vaste abonnementhouders van de Muzikverein niet evident om op 1 januari binnen te geraken. Om die reden is er de avond ervoor ook al een uitvoering van het Nieuwjaarsconcert. Dan is de televisie er nog niet bij.

 

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

Lees nu

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.