Home > Kunst en Cultuur > 35e editie Schots Weekend Alden Biesen: medeleven bij overlijden Queen Elizabeth II

35e editie Schots Weekend Alden Biesen: medeleven bij overlijden Queen Elizabeth II

Vreugde en verdriet liggen dicht bij elkaar. Zo ook op Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen, waar de afgelopen dagen de 35ste editie van het Schots Weekend werd gehouden. Waar iedereen zich had opgemaakt voor een uitbundige viering van dit grootse evenement, had de organisatie ervoor gekozen om het programma enigszins aan te passen in verband met het overlijden van de Britse koningin Elizabeth.

Naast pipebands uit België. Nederland, Denemarken, Duitsland en Frankrijk waren ook doedelzakgroepen uit het Verenigd Koninkrijk aanwezig. Al deze muzikanten droegen een zwart rouwlint om hun medeleven aan het Britse koningshuis uit te drukken. Als eerbetoon werd een zogeheten lament (klaagzang) gehouden. Eenzame piper Julie Bringlow speelde het treurlied Dark Island, waarna een minuut stilte werd gehouden. Gevolgd door een indrukwekkend Amazing Grace, gespeeld door alle muzikanten van de zeventien korpsen samen.

Maar er was ook plaats voor vreugde, vriendschap en verbondenheid. Daar zorgden onder andere de Highland Dance and Games voor.  Nieuw was de dress-competitie. Wie een kilt wilde aanschaffen, of zin had in de typische ‘fudge’ (authentiek Schots snoepje) kon terecht op de Schotse markt.

Ook de whiskyproeverij was een groot succes. Zo was er de eigen jubileumwhisky, goed voor een genummerde botteling van twee vaten, rechtstreekse geïmporteerd uit Elgin en gedistilleerd door Mannochmore. Een echte vintage single malt scotch, die door kenners als ‘licht fruitig met een peperig randje’ wordt omschreven. Iets te prijzig om het verdriet te verdrinken, maar wel om van te genieten tijdens het netwerken op het binnenplein van de landcommanderij.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

pre order: Mister Michelin WERNER LOENS legt het masker af

Dé man achter de Michelinsterren in België, Nederland en Luxemburg, voor het allereerst voor de camera. Dit voorjaar exclusief in Chapeau!

pre order hier!