Home > Kunst en Cultuur > De Maas, machtig als expositie

De Maas, machtig als expositie

In het Limburgs Museum in Venlo is de tentoonstelling Machtige Maas – Muze, Monster, Moeder en Moordenaar een echte eyecatcher. En een van de vele projecten voor het Themajaar “Ode aan het Landschap”.

De expositie over de Maas is bedacht en samengesteld door gastcurator Servé Hermans. Hij wil hiermee de vertelkracht van het theater naar het museum brengen. De rivier die al eeuwenlang het leven van Limburgers vormt, is daarbij neergezet als interdisciplinair kunstwerk. Het is bewust geen traditionele tentoonstelling geworden. Hermans wil samen met de anderen kunstenaars en filmakers verhalen creëren, andere visies van verschillende kunstenaars vertolken in tekst, muziek en kunstwerken. Hiervoor heeft hij de samenwerking gezocht met filmmaker Rob Hodselmans, die de film ‘Levensstroom’ maakte. Die kun je meteen aan het begin en het eind van de tentoonstelling zien.

De film is heel persoonlijk, zijn vader en dochtertje figureren erin. En ingesproken door Huub Stapel, die je door de hele tentoonstelling meeneemt. De moraal van de film: het leven begint ergens net zoals de rivier en eindigt ook weer, als een levensstroom.

Muze, is het volgende onderdeel waar fraaie kunstwerken ophangen, schilderijen klein, groot, kleurrijk maar ook ingetogen. Waar de Maas als inspiratie voor de kunst dient. Daarop volgt het Monster dat de Maas kan zijn. In de video-installatie, ontworpen door Arjen Klerkx, brengt hij het monster in beeld waar we de geschiedenis opnieuw herleven, met als het ware een opslokkende rivier. Ook Claudy Jongstra verbeeldt de Maas, maar dan als Moeder. Het kunstwerk toont dat onze moeder Maas ons vormt en ons een identiteit geeft. De tentoonstelling wordt afgesloten met de Moordenaar. Kunstenaar Tim Scheffer bouwde een kunstinstallatie die laat zien dat wij de moordenaars van de Maas zijn. De rivier die ons nog altijd vormt en gevormd heeft, wordt door de mens gebruikt als een dumpplaats voor afval. Scheffer ziet het als een wake-up call.

De tentoonstelling is een ervaring, waar je wordt ondergedompeld in geschiedenis, kunst, cultuur en ook de toekomst. Die je in alle hoop een nieuw beeld geeft van die Maas, die ons omringt, die niet vanzelfsprekend is.

Het themajaar “Ode aan het Landschap” wordt georganiseerd door het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressenin samenwerking met zeven Nederlandse partners in de vorm van provincies en streken zoals Limburg. Het gaat veelal om het herontdekken van de natuur in eigen land, hetgeen aansluit op de grotere belangstelling voor het binnenlands toerisme vanwege corona.

De tentoonstelling in Venlo loopt tot en met 5 april 2021.
Timeslots zijn te reserveren via www.limburgsmuseum.nl/tickets i.v.m. de COVID-19 maatregelen.
https://www.limburgsmuseum.nl/nl/tentoonstelling/machtige-maas/

 

show auteur

Auteur: Bo Bazen

Beginnend content creator die niet terugdeinst voor een uitdaging

Bo Bazen

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.