Home > Kunst en Cultuur > Kunstenfestival Watou wordt 40

Kunstenfestival Watou wordt 40

‘Welkom in Watou, dorp van hoge gisting’,  lees je wanneer je het West-Vlaams dorpje op de grens met Frankrijk binnen rijdt. Een verwijzing naar de lokale brouwerij.  Maar Watou is vooral bekend voor de kunst, de rust en de ruimte. Al 40 jaar lang kan je er een dagje op uit om taal en beeld te beleven door het kunstenfestival. Om daarna gastronomisch te tafelen of te genieten van een St. Bernardus of een Hommelbiertje.

De curatoren van het festival kozen dit jaar toepasselijk voor 40 kunstenaars en 40 dichters, te zien op drie locaties. En dat is nieuw, want naast Watou zelf is het kasteel De Lovie en de Gasthuiskapel in de aanpalende gemeente Poperinge opgenomen in het parcours. Een absolute ‘must see’ want exclusief toegankelijk.

Ook nieuw is dat beeld en taal van elkaar zijn gescheiden. De gedichten worden los van de beeldende kunst gepresenteerd. Daar zijn dode dichters, jonge en gevestigde waarden bij, naast debutanten.  De focus ligt op Stefan Hertmans, die 70 jaar wordt, maar er liggen ook gedichten van Vasalis, Kouwenaar, Van Ostaijen of Armando op de pupiters. Sommige gedichten laten zich alleen lezen, andere kan je beluisteren. De beeldende kunstenaars komen van hier en elders. Jong, ouder, bekend of nog te ontdekken.

Tal van  werken werden speciaal voor Watou gecreëerd en andere zijn voor het eerst in Vlaanderen te zien. We zien werken van onder meer Gertrude Starink en Laurine Verweijen, 2e in de Turingwedstrijd, en Roeland Ten Napel. Ook beeldend werk van Melanie Bonajo uit Heerlen, Bart Lodewijks (Jan Van Eyck Maastricht) en de uit Belgisch-Limburg afkomstige Ives Maes en Leon Vranken.

Nog tot en met 5 september.

www.kunstenfestivalwatou.be

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu