Bedrijfsleven steunt cultuur in Maastricht
De Stichting Cultuur en Bedrijf Maastricht (SCBM) is voortdurend bezig om de cultuur in eigen stad te ondersteunen en te promoten. Dat wordt gedaan door de bedrijven die via hun lidmaatschap investeren in de stichting. Niet alleen maken ze het daarmee voor zichzelf en hun relaties mogelijk om een aantal bijzondere voorstellingen en manifestaties te bezoeken, maar ook voor de culturele instellingen om bepaalde voorstellingen naar Limburg te halen.
Twee van die bedrijven zijn Vebego in Voerendaal in Medireva in Maastricht. Twee succesvolle internationale firma’s. Ronald Goedmakers is CEO van Vebego, een multinational in de dienstverlening met een jaaromzet van rond 1 miljard euro en circa 40.000 medewerkers. „Dat een bedrijf met hoofdvestiging in Voerendaal lid is van een culturele stichting in Maastricht, klinkt sommigen misschien vreemd in de oren. Maar in Zuid-Limburg is het altijd lastig om te kiezen tussen Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen. Mijn broer was in de tijd dat hij CEO was heel actief in de businessclub in het theater in Heerlen. En ik woon in de regio Maastricht, dus dan focus je daar meer op. Maar goed, een keer per jaar organiseren de drie stichtingen samen een speciale avond, dus dan is de driehoek weer compleet.”
Goedmakers is zelf cultuurliefhebber. „Dat scheelt, want dan heb je ook zelf iets met zo’n stichting. Hardlopen en cultuur zijn allebei een passie. Het leuke bij cultuur is sowieso dat je je partner kunt meenemen. Dat heb je bijvoorbeeld bij voetbal wat minder. En de voorstellingen die door SCBM worden uitgekozen, zijn vaak verrassend. Die zou je zelf niet hebben uitgekozen en achteraf blijkt het toch heel erg de moeite waard te zijn. Het is ook goed om niet alleen voorstellingen en concerten te plannen in het Theater aan het Vrijthof. We komen ook al eens bij Ainsi en laatst zijn we nog naar de Opera in Luik geweest, ook heel speciaal.”
De angst voor belangenverstrengeling bij het uitnodigen van relaties vindt Goedmakers wat overdreven. „Ik vind dat je rustig mensen uit het bedrijfsleven en de overheid kunt vragen voor een culturele avond, of je nou zaken met hen doet of niet. Als we elkaar niet meer mogen ontmoeten in het openbaar, waar blijven we dan? Zakendoen is sowieso mensenwerk, dus daar moeten we niet te bekrompen in zijn. Als het maar gebeurt binnen de normale maatschappelijke kaders, dan is daar niks mis mee.”
Over het cultuuraanbod in de regio is hij best te spreken. „Natuurlijk missen wij hier een aantal grote namen die bijvoorbeeld wel naar Amsterdam of Brussel komen. Maar als je het aanbod in de hele Euregio bekijkt, dan valt dat best mee. Het zou wel goed zijn als er een echt overzichtelijke Euregionale cultuuragenda zou komen.”
Pierre Gubbels is eigenaar van Medireva, uitgegroeid tot een belangrijke internationale speler op het gebied van voorzieningen op medisch vlak en revalidatie. Met zijn bedrijf is hij al vijf jaar lid van SCBM. „Ik ben in veel clubs geweest, dit is een van de betere. Het doel is – zoals ik het zie – om meer talenten een podium te bieden. Wij vinden cultuur belangrijk. Wij als bedrijf, maar mijn vrouw en ik ook als privépersonen. Het hoeven niet altijd grote namen te zijn. Het initiatief van theaterdirecteur Hugo Haeghens met z’n ‘Hugo Highlights’ vind ik een goed voorbeeld. Dat zijn voorstellingen en concerten voor een minder groot publiek, maar soms heel verrassend.”
De combinatie cultuur en zakenleven vindt Gubbels een verstandige. „Bij deze club zit een aantal grote zakenmensen, het is altijd plezierig om ervaringen uit te wisselen. En omdat we van cultuur houden, gaat mijn vrouw altijd mee. Tot nu toe waren wij vooral bezig met beeldende kunst, nu krijgen we ook meer podiumkunst mee. Hoewel het niet gek zou zijn als SCBM ook wat meer aandacht zou hebben voor beeldende kunst. Het een kan het ander versterken.”
Ook Gubbels erkent dat de Zuid-Limburgse regio qua cultuuraanbod niet op kan tegen de Randstad. „Dat hoeft ook niet, maar wat we hebben, moeten we wel behouden. Want de cultuur staat al onder druk, zeker qua budgetten. Je ziet het in de theaters, maar ook bijvoorbeeld bij de harmonieën in de dorpen. Die hebben het moeilijk om de zaak draaiende te houden. Daarom verdienen ze onze steun. De gemeenschap heeft cultuur nodig, dus daarom zijn wij als bedrijf overtuigd lid van de Stichting Cultuur en Bedrijf Maastricht.”