Home > Kunst en Cultuur > Jonge Kerkraadse debuteert met gedurfde dichtbundel

Jonge Kerkraadse debuteert met gedurfde dichtbundel

De 22-jarige Bo Bazen, voormalig stagiaire bij Chapeau, presenteerde onlangs haar eerste dichtbundel: ‘Woorden voor jou’. Het is een poëtisch verslag van een zoektocht, maar ook een waardevolle levensles van een levenslustige en ambitieuze jonge vrouw die weet wat vechten is.

Alleen al uit het ogenschijnlijke gemak waarmee ze haar publiek weet te bespelen, zou je kunnen afleiden dat ze al jaren op de grote podia staat. Hoe anders is de werkelijkheid? De Kerkraadse studente communicatie & multimedia design Bo Bazen (22), een ravissante verschijning met een betoverende glimlach, mag dan charmant, spontaan en innemend zijn – en als het op presenteren aankomt een natuurtalent – het neemt niet weg dat ze het de afgelopen jaren verre van gemakkelijk heeft gehad. ,,Vrijwel niets is wat het lijkt. Soms ziet de buitenwereld niet hoeveel strijd iemand moet leveren”, zei ze tijdens de presentatie van haar eerste dichtbundel in de bibliotheek in Kerkrade. Een bijeenkomst die vanwege de coronabeperkingen drie keer achter elkaar moest worden gehouden.

‘Woorden voor jou’, zoals de poëziebundel heet, laat zich lezen als een aanmoediging aan alle lezers om je vooral niet te laten leiden door verdriet. Beter is om je figuurlijke belager recht in het gezicht te kijken en je niet door hem – of haar – op de kop te laten zitten. ,,De pijn die je hebt, kun je ook omzetten in kansen. Het is de grote kunst om daar kracht uit te putten”, verzekerde ze haar toehoorders.

Het zorgvuldig vormgegeven en in eigen beheer uitgegeven bundeltje is in feite de weerslag ven een leven waarin geluk en ongeluk het soms stevig met elkaar aan de stok kregen. ‘Woorden voor jou’ is opgebouwd uit zwarte (links) en witte pagina’s (rechts), die staan voor yin en yang. Het levert reflecties op die eigenlijk voor iedereen herkenbaar zijn en ook al als zodanig bestempeld kunnen worden als woorden die voor iedereen bestemd zijn: verlies, pijn, rouw, gebroken liefde, versus klank, muziek, vernieuwing, het twinkelen van duizenden sterren… van hoop kortom. En vertrouwen in de toekomst.

Als er iemand speciaal bedankt moest worden voor deze mijlpaal in het leven, dan waren het wel haar ouders, die haar met liefde en geduld door haar moeilijkste jaren hebben weten te loodsen. Vaak met simpele dingen. Soms stelden ze het avondeten even uit omdat ze wisten dat Bo nog op een laatste gedicht zat te broeden dat er hoe dan ook nog even uit moest.

Schrijven gaat haar een stuk minder gemakkelijk af dan presenteren, zo gaf ze toe. ,,Alles in het leven gaat met pieken en dalen. Soms begon ik te schrijven en opeens was het weg. Het is net als met het leven. Soms weten we niet waar we moeten beginnen, laat staan dat we weten welke kant het opgaat. Ik moet eerlijk bekennen dat ik mezelf geregeld ben tegengekomen. Inmiddels weet ik uit ervaring hoe het is om het diepste puntje van je ziel te openen. Want waarom zou je de waarheid verdoezelen? Alles wat je voelt mag er zijn. Kunst is geen wedstrijd waarin alles draait om perfectie. Het gaat eerder om het onder ogen zien van de waarheid. De schoonheid van de taal kan daarbij helpen.”

‘Woorden voor jou’ | 50 pagina’s | 9,99 euro | ISBN: 9789464371062

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu